Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι διαδηλώνουν για ανοιχτά, ασφαλή σχολεία και σχολές

Με συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι δυναμώνουν τη διεκδίκηση μέτρων για τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί έναν χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια, με φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές να αγωνιούν για τις σπουδές τους και την κυβέρνηση να επιμένει να μην παίρνει κανένα από τα αναγκαία μέτρα για ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης διά ζώσης παντού, την ίδια ώρα που αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσει στα μουλωχτά, το ένα πίσω από το άλλο, αντιδραστικά νομοσχέδια και στην Εκπαίδευση.

Το ραντεβού στην Αθήνα έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Εκεί καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, καταδικάζοντας την πολιτική της «διά ζώσης καταστολής - εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», ζητώντας ανοιχτές σχολές για να συνεχίσουν τις σπουδές με τα μέτρα που διεκδικούν από την αρχή της πανδημίας, όπως αξιοποίηση χώρων και προσλήψεις, ώστε να διαμορφωθούν όροι ασφαλούς επιστροφής στα διά ζώσης μαθήματα. Συνεχίζουν παράλληλα τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα αποκαλύπτοντας τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, απαιτούν να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του για ένταση της καταστολής στα Ιδρύματα, πανεπιστημιακή αστυνομία και καινούργια εμπόδια στις σπουδές, και στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να φέρει νέες ρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές όλης της χώρας να διαδηλώσουν μαζί με τους φοιτητές, συνεχίζοντας να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία με όρους ασφάλειας και προστασίας της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους. Σε συνθήκες πίεσης εδώ και έναν χρόνο, με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν και αντιμέτωποι και με νέα μέτρα που μπαίνουν φραγμός στον αγώνα τους για μόρφωση, οι μαθητές διεκδικούν παράλληλα να παγώσουν όλες οι αλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, να μην ισχύσουν σε καμία περίπτωση στις φετινές πανελλαδικές, απόσυρση της «τράπεζας θεμάτων» και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, να μη δοθούν φέτος ενδοσχολικές εξετάσεις.

Σε συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής.

Αντίστοιχο συλλαλητήριο οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης. Δεκαεννιά φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και του ΣΟΦΕΘ καλούν σήμερα σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν οι ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

Ανάλογες κινητοποιήσεις για σήμερα έχουν οριστεί:

Στην Κατερίνη, στις 17.30, στο σιντριβάνι - πλατάνι.

Στην Κοζάνη, στις 18.00, στην κεντρική πλατεία.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 18.00, στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, στις 11.00, στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 13.00, στο δημαρχείο.

Στην Ξάνθη, στις 13.00, στην κεντρική πλατεία.

Στην Κομοτηνή, στις 13.00, στην πλατεία Ειρήνης.

Στα Γιάννενα, στις 12.00, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη Λάρισα, στις 13.30, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στον Βόλο, στις 12.00, στον Θόλο.

Στα Τρίκαλα, στις 18.15, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη Χαλκίδα, στις 13.00, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στη Λαμία, στις 13.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Πάτρα, στις 13.00, στην πλατεία Γεωργίου.

Στην Καλαμάτα, στις 13.00, στην κεντρική πλατεία.

Στην Τρίπολη, στις 14.00, στην πλατεία Πέτρινου.

Στο Ηράκλειο, στις 13.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στα Χανιά, στις 13.00, στην πλατεία Αγοράς.

Στο Ρέθυμνο, στις 12.00, στο δημαρχείο.

Στην Ικαρία, στις 14.00, στην πλατεία Ευδήλου.

Στη Ρόδο, στις 16.30, στην πλατεία Κύπρου.

Στη Μυτιλήνη, στις 12.00, στην πλατεία Σαπφούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ