Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αποφασισμένοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων για την ασφάλεια των παιδιών

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στα ειδικά σχολεία απηύθυναν εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς που χτες προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, με αφορμή τον θάνατο, από κορονοϊό, μαθητή του Ειδικού Σχολείου Πειραιά.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης που, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, δήλωσε τελικά αναρμόδιος για όσα τέθηκαν, όπως τα ζητήματα των αναγκαίων προσλήψεων και υποδομών, των εμβολιασμών κ.ά. «Πρέπει να επανέλθουμε, με συνέχεια των κινητοποιήσεων, γιατί κάνουν πως δεν ακούνε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλ. Πατίδης, προσθέτοντας ότι εισέπραξαν μια συμπόνια, μια συγκατάβαση, αλλά «για ουσιαστικά μέτρα λένε "δεν μπορώ να λύσω το ένα, δεν μπορώ να λύσω του άλλο". Και ποιος θα τα λύσει;», ρώτησε ο εκπαιδευτικός.

Από την πλευρά των Συλλόγων ΕΛΜΕ τίθενται επιτακτικά συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η ασφαλής μεταφορά των μαθητών, η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και η αξιοποίηση υποδομών για μείωση των μαθητών ανά ομάδα, η πρόσληψη νοσηλευτών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η συστηματική παρακολούθηση των μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το ζήτημα των εμβολιασμών κ.ά. «Στην περιοχή μας υπάρχουν τρεις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής», είπε ο Απ. Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», προσθέτοντας ότι «όπως γινόταν η μεταφορά το προηγούμενο διάστημα, έτσι γίνεται και τώρα, ενώ οι περιοχές μας είναι "κόκκινες" και συνεχόμενα κρούσματα παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες. Δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο. Εγκληματούν απέναντι στους εκπαιδευτικούς, απέναντι στους γονείς και στα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε μεταξύ άλλων να μπουν επιπλέον πούλμαν, ώστε τα παιδιά να μεταφέρονται με ασφάλεια στις σχολικές μονάδες.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έθεσαν το ζήτημα της λειτουργίας και των ειδικών σχολείων με όρους ασφάλειας, τονίζοντας πως τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Ειδική Αγωγή εντείνονται μέσα στην πανδημία εξαιτίας μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την Παιδεία και την Υγεία. «Τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή ήταν τραγικά και εγκληματικά και πριν από την πανδημία, μεγεθύνονται και προβάλλονται πιο συμπυκνωμένα και πιο βάρβαρα μες στην πανδημία που αποκαλύπτει τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος», είπε ο Χ. Χουρδάκης, από τη ΣΕΑΑΝ. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι ωμοί. Στις 3 του Μάρτη δημοσιεύτηκε η στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία. Το λέει ξεκάθαρα: Να ξεμπερδέψουμε με την Ειδική Αγωγή, να ξεμπερδεύουμε με τα ιδρύματα και την κοινωνική πολιτική και να ανοίξουμε δρόμους στην επιχειρηματική δράση, στην αγορά, για να "ξεπλένουν" τα χρήματά τους οι διάφοροι "φιλάνθρωποι" των μονοπωλίων».

Εχοντας στο επίκεντρο τα προβλήματα, τους αναγκαίους όρους για την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων των ειδικών σχολείων, την ανάγκη οι μαθητές τους να συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, δήλωσαν πως δεν θα σταματήσουν και προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, κρούσματα στη Λάρισα

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας πραγματοποίησαν δάσκαλοι και καθηγητές, διεκδικώντας μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Το προηγούμενο διάστημα ειδικά σχολεία στο δήμο Χαλκιδέων έκλεισαν λόγω κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα η μετακίνηση μαθητών από διάφορες περιοχές της Εύβοιας προς διάφορα σχολεία δημιουργεί συνθήκες συγχρωτισμού. Μάλιστα στις αρχές Γενάρη υπήρξε κρούσμα σε οδηγό λεωφορείου.

Στο μεταξύ, την ύπαρξη 14 κρουσμάτων (9 εκπαιδευτικοί και 5 μαθητές) κορονοϊού σε ειδικό σχολείο της Λάρισας καταγγέλλει ο Σύλλογος Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΒΕΠΕΑ) Θεσσαλίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Για ακόμη μια φορά η Ειδική Αγωγή πέφτει θύμα των ανεπαρκειών του εκπαιδευτικού και υγειονομικού συστήματος. Ιδιαιτέρα στη Θεσσαλία υπάρχουν σχολεία Ειδικής Αγωγής με αίθουσες διαστάσεων 2χ2 (Ειδικό Δημοτικό Φαρσάλων), σχολείο τύπου προκάτ (ΔΑΔ Λάρισας), όπου οι αίθουσες αερίζονται με φεγγίτες για παράθυρα, με εσωτερικούς στενούς διαδρόμους που με δυσκολία κινούνται αναπηρικά αμαξίδια, ειδικό σχολείο με πολυεπίπεδους χώρους (ΕΕΕΕΚ Μαγνησίας) που δυσκολεύουν τη μετακίνηση των μαθητών, ειδικά σχολεία με ελλείψεις χώρων των ειδικοτήτων που πραγματικά κάνουν δύσκολη την εκπαίδευση και παρέμβαση στους μαθητές (Ειδικό Δημοτικό Γιάννουλης, ΕΝΕΕΓΥΛ Λάρισας, κ.ά). (...) Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Καταγγέλλουμε την αναλγησία της κυβέρνησης και του υπουργείου καθώς και τον εμπαιγμό τους πως δήθεν τα σχολεία δεν είναι χώροι διασποράς. Τα γεγονότα και τα νούμερα τους διαψεύδουν», δηλώνει ο Σύλλογος και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ