Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνονται διεργασίες και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί γύρω από την «κούρσα των εμβολίων»

Την περασμένη Πέμπτη οι ηγέτες Αυστρίας - Δανίας - Ισραήλ ανακοίνωσαν την ίδρυση κοινού Ινστιτούτου - Ταμείου για την ανάπτυξη εμβολίων 2ης γενιάς
Την περασμένη Πέμπτη οι ηγέτες Αυστρίας - Δανίας - Ισραήλ ανακοίνωσαν την ίδρυση κοινού Ινστιτούτου - Ταμείου για την ανάπτυξη εμβολίων 2ης γενιάς
Καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού εξακολουθούν να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, με τους λαούς να παραμένουν εκτεθειμένοι στην πανδημία, όμηροι της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στο Φάρμακο - εμπόρευμα, εντείνονται και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από την «κούρσα των εμβολίων», στις συνθήκες της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Με το βλέμμα σε αυτούς τους ανταγωνισμούς και στην «επόμενη μέρα», προχωρούν και στην ΕΕ διαπραγματεύσεις και συμπράξεις με έμφαση στην αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξης εμβολίων εντός ευρωενωσιακής επικράτειας, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας και στην αυτάρκεια της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς (καινοτομία, έρευνα, ανάπτυξη).

Παράλληλα, ενισχύονται και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας διεργασίες και αντιθέσεις με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, εκφραζόμενες τόσο με συμφωνίες και παζάρια για ξεχωριστές παραγγελίες εμβολίων από τα κράτη - μέλη, όσο και με ξεχωριστές προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων.

Εντεινόμενες διεργασίες για ρωσικά - κινεζικά εμβόλια και αντιδράσεις

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V». Εφόσον εγκριθεί, η Ρωσία «θα μπορεί από τον Ιούνη να προμηθεύσει την ΕΕ εμβόλια για 50 εκατ. πολίτες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), προσθέτοντας πως το ρωσικό εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε 42 χώρες και αναμένει πολλές χώρες της EΕ να το εγκρίνουν αυτό το μήνα.

Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ωστόσο ότι «αυτήν τη στιγμή δεν διεξάγονται συνομιλίες για την ένταξη του εμβολίου "Sputnik" στο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων της ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά, ήδη τρεις χώρες της ΕΕ - Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία - έχουν στραφεί προς το ρωσικό εμβόλιο, αλλά και προς κινεζικά, κατηγορώντας την ΕΕ για αργές διαδικασίες αδειοδότησης και «λάθος» παραγγελίες. Η δε Πολωνία ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο, αλλά ίσως στραφεί σε κάποιο κινεζικό αν υπάρξουν επαρκή δεδομένα.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, απέτρεψε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα, προς το παρόν, επί των εμβολιασμένων ατόμων. «Είναι πιθανόν να έχουμε το "Sputnik V" στην αγορά στο μέλλον, αλλά όταν θα έχουμε εξετάσει τα αναγκαία στοιχεία», ανέφερε.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου και η «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε για τις επιλογές των παραπάνω κρατών ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, λέγοντας πως αν κράτη - μέλη επιλέξουν το ρωσικό ή/και κινεζικά εμβόλια «θα αποτελούσε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη μας, ενώ δημιουργεί επίσης πρόβλημα κινδύνου για την υγεία, διότι το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση στην Ευρώπη», και επιπλέον «δεν υπάρχει ακόμα κάποιο αίτημα για κινεζικό εμβόλιο».

Το κοινό πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων της ΕΕ, ωστόσο, επέκρινε και ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σαουλί Νιινίστο, λέγοντας πως υπάρχουν «χώρες πιο επιτυχημένες από την ΕΕ στην προμήθεια εμβολίων για τον εαυτό τους». Ο Νιινίστο άσκησε κριτική στον EMA, λέγοντας ότι ήταν «πολύ πίσω» στην έγκριση του εμβολίου της «AstraZeneca» και «τώρα καθυστερεί και με αυτό της "Johnson & Johnson"», το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσφέρει στη Φινλανδία την τεχνολογία για την παραγωγή του «Sputnik V» ήδη από τον Γενάρη, ωστόσο αποφασίστηκε να μην προχωρήσει, μέχρι ο ΕΜΑ να δώσει το «πράσινο φως».

Στους αργούς ρυθμούς αξιολόγησης των εμβολίων από τον ΕΜΑ είχε αναφερθεί την περασμένη βδομάδα και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ το Σαββατοκύριακο συναντήθηκε στη Βιέννη με τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων, με αντικείμενο πιθανή παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Αυστρία, εφόσον εγκριθεί στην Ευρώπη. Ο καγκελάριος εμφανίζεται «ανοιχτός» και στην παραγωγή κινεζικών εμβολίων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραδέχτηκε σε συνεντεύξεις της «λάθη» της ΕΕ στις παραγγελίες, αλλά υπερασπίστηκε την επιλογή για κοινές παραγγελίες. Η ίδια αναμένει κατά το β' τρίμηνο του έτους την παράδοση περίπου 100 εκατ. δόσεων κάθε μήνα, «σύμφωνα με τα σχέδια των παρασκευαστών» αλλά και επειδή «επιπλέον εμβόλια βρίσκονται λίγο πριν από την αδειοδότηση».

Κοινό Ινστιτούτο ανακοίνωσαν Αυστρία - Δανία - Ισραήλ

Την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες κρατών - μελών της ΕΕ να ενισχύσουν τη φαρμακοβιομηχανία και το «όπλο» της έρευνας στο έδαφός τους, ενώ αναπτύσσονται συμπράξεις και με κράτη εκτός ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα ο Αυστριακός καγκελάριος Σ. Κουρτς, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός κοινού Ινστιτούτου - Ταμείου Ερευνας και Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της Covid-19. Το Ινστιτούτο θα αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» συνεργασίας για ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς, με κοινά επενδυτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», Αυστρία, Δανία και Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε επαφές με τις «Pfizer» και «Moderna», εξετάζοντας τη δημιουργία δικών τους εγκαταστάσεων παραγωγής.

Εξάλλου, πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο Αυστριακός καγκελάριος συναντήθηκε στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι «Pfizer», «Novartis», «Polymun» και «Boehringer Ingelheim», για τις δυνατότητες της Αυστρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και θεραπειών. Η δε γερμανική «CureVac» ανακοίνωσε συμφωνία με τον ελβετικό κολοσσό «Novartis» για την παραγωγή του πειραματικού της εμβολίου, στο Κουντλ της Αυστρίας. Αντίστοιχη συμφωνία έχει κλείσει η «CureVac» και με τον φαρμακευτικό όμιλο «Bayer».

Απαντώντας στην κριτική που του είχε ασκηθεί - κυρίως από τη Γαλλία - για τη θέση του ότι «στο μέλλον δεν θα πρέπει να υπάρχει αποκλειστική εξάρτηση από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς», ο Κουρτς ισχυρίστηκε πως «η συμμαχία με το Ισραήλ και τη Δανία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απομάκρυνση από την ΕΕ» ή «εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού δρόμου». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, προκειμένου να προχωρήσουν πιο συντονισμένα στην έρευνα και να δημιουργήσουν από κοινού δυνατότητες παραγωγής.

Η «συμμαχία», είπε, στοχεύει να συνεισφέρει να μεταφερθούν παραγωγικές δυνατότητες στην Ευρώπη και στην Αυστρία, καθώς η πανδημία έδειξε πόσο σημαντική είναι μια «ισχυρή υποδομή» και μία «συγκεκριμένη ανεξαρτησία». Επεσήμανε δε ότι επί του παρόντος «υπάρχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες».

Χωρίς να σχολιάσει τις κινήσεις της Αυστρίας και της Δανίας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αναφερθεί στο σχέδιο της ΕΕ «Hera Incubator» για την ανακάλυψη των μεταλλαγμένων ιών, την ταχεία ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων, την επέκταση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ.

Μπλοκαρίσματα και παζάρια για τις εξαγωγές

Στο μεταξύ, ο «πόλεμος» γύρω από τα εμβόλια και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις του αποτυπώθηκαν και στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης - με τη στήριξη της Κομισιόν - να μπλοκάρει την εξαγωγή 250.000 φιαλιδίων εμβολίου της «AstraZeneca» τα οποία προορίζονταν για την Αυστραλία. Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου που κατασχέθηκαν τοποθετήθηκαν μέσα στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση στο Ανάνι, κοντά στη Ρώμη, και πρόκειται να αναδιανεμηθούν στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ηταν η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε από ένα κράτος της ΕΕ ο μηχανισμός ελέγχου εξαγωγών της Κομισιόν, ο οποίος δημιουργήθηκε στα τέλη Γενάρη, μετά την κόντρα της ΕΕ με την «AstraZeneca» και τη Βρετανία.

«Η Ιταλία θα συνεχίσει να μπλοκάρει την εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ» όσο υπάρχουν καθυστερήσεις παραδόσεων από τις εταιρείες, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο, προσθέτοντας πως αυτό «δεν αποτελεί εχθρική ενέργεια κατά της Αυστραλίας, εντάσσεται στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ» για μπλοκάρισμα των εξαγωγών εμβολίων «σε μη ευάλωτες χώρες». Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 30.000 κρούσματα και 909 θάνατοι.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξέφρασε την απογοήτευσή του, σημειώνοντας ωστόσο ότι «στην Ιταλία πεθαίνουν κατά μέσο όρο 300 άνθρωποι τη μέρα», ενώ ο υπουργός Υγείας της χώρας κάλεσε την Κομισιόν να αναθεωρήσει την απόφαση.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Βρετανία, με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «όλοι εξαρτιόμαστε από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες»...

Σύμφωνα πάντως με το «Reuters», η ΕΕ σχεδιάζει μέχρι τέλη Ιούνη να επεκτείνει τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων, βάσει του οποίου οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια προτού εξαγάγουν εμβόλια και μπορεί να απορριφθούν αιτήματά τους αν δεν τηρούν σε μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις για εφοδιασμό της ΕΕ.

Παράλληλα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι εμβόλια και συστατικά εμβολίων θα εξάγονται επαρκώς στην ΕΕ, και ενώ οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ προχωρούν με πιο γρήγορους ρυθμούς, η Κομισιόν ξεκίνησε χτες συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, συναντήθηκε με τον συντονιστή της αρμόδιας ομάδας του Λευκού Οίκου. Η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγωγές όλων των απαραίτητων συστατικών για τα εμβόλια, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικές άδειες. Η ΕΕ θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απαγορεύσεις ή καθυστερήσεις εξαγωγής συστατικών, «καθώς η παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά σε ισχύ», είπε ο Μπρετόν.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΕ πρόκειται να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση να επιτραπεί η εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ