Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
8Η ΜΑΡΤΗ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αποκαλύπτουμε τις πραγματικές αιτίες, απαντάμε με συλλογικό αγώνα

«Ο συλλογικός αγώνας η ασπίδα μας» απέναντι σε κάθε μορφή βίας, είναι το μήνυμα που έστειλαν το μεσημέρι της Παρασκευής φοιτητές και μαθητές κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Μέσα από αυτήν τη συμβολική κίνηση διεκδίκησαν μέτρα πρόληψης, προστασίας και στήριξης των φοιτητριών και φοιτητών, μαθητριών και μαθητών από την πολύμορφη βία στους χώρους Εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες της.

Φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, μπροστά και στις 8 Μάρτη ανέδειξαν ότι το σύγχρονο περιεχόμενο της επετείου είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες φοιτητριών και μαθητριών, που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την αγωνία και την ανασφάλεια για τις σπουδές και τη ζωή τους, τη στιγμή που έχουν οξυνθεί και τα περιστατικά βίας. Με πανό και πικέτες αποτύπωναν συγκεκριμένα αιτήματα, π.χ. για πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, δομές με ευθύνη του κράτους. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», «Μαθητές - φοιτητές ενωμένοι νικητές».

Μετέφεραν τον προβληματισμό, την αλληλεγγύη σε όποιον έχει υποστεί βία, έδειξαν τον δρόμο του συλλογικού αγώνα, μέσα από τον οποίο συνεχίζουν να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την επιστροφή στα σχολεία και τις σχολές με ασφάλεια. Τα ζητήματα αυτά έθεσε αντιπροσωπεία τους σε συνάντηση με τους γραμματείς Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου, ακούγοντας όμως αντί για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δηλώσεις υπεράσπισης των κυβερνητικών επιλογών. Η συνάντηση «μας απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης μπορεί να πάρει και μία ώρα», δήλωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των φοιτητών, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν υλοποιεί τα συγκεκριμένα μέτρα που διεκδικούν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και σχολές.

Ανανέωσαν το ραντεβού για τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στη συγκέντρωση στα Προπύλαια με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, και για τις 10 Μάρτη, μέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου με κλειστές σχολές, στο συλλαλητήριο φοιτητών - μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ