Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Αγρια καταστολή και παζάρια σε βάρος του λαού

Τουλάχιστον ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε την Παρασκευή στη Μιανμάρ, όπου φουντώνουν οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φλεβάρη. Συνολικά τα θύματα της καταστολής ξεπερνούν τα 50. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και μια σειρά από χώρες - μέλη τους τοποθετούνται υπέρ των διαδηλώσεων και κατά των πραξικοπηματιών, με φόντο την ευρύτερη αναμέτρηση, κυρίως με την Κίνα, για τη γεωπολιτική επιρροή στη νοτιοανατολική Ασία.

Την Παρασκευή αναμενόταν νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από πρόταση της Βρετανίας και με τη πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, που αυτήν την περίοδο προεδρεύουν στο Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση των αρχών του Φλεβάρη δεν είχε εκδοθεί ούτε κοινή ανακοίνωση, ενώ Ρωσία και Κίνα είχαν ζητήσει «περισσότερο χρόνο».

Αποτυπώνοντας τη στάση της Κίνας με βάση τα δικά της συμφέροντα, την Πέμπτη, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρειάζεται παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε: «Ως φιλικός γείτονας της Μιανμάρ, η Κίνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να χειριστούν κατάλληλα τις διαφορές τους μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο και να διατηρήσουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η Κίνα διατηρεί επαφή με όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ ώστε να προωθηθεί ενεργά μια αποκλιμάκωση».

Μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα τα μέλη της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) «να βοηθήσουν τη Μιανμάρ να εκτονώσει την κατάσταση με τον "τρόπο της ASEAN", διατηρώντας τις αρχές της μη ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις, με συναινετικές αποφάσεις και αναπτύσσοντας την ενότητα και τη συνεργασία εντός της οικογένειας της ASEAN». Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN συνεδρίασαν τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί ούτε μία ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε ακόμα ότι όποιες αποφάσεις λάβει η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλλουν στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Μιανμάρ, να προωθούν τη συμφιλίωση και να αποτρέπουν μια κατάσταση πιο τεταμένη και πιο περίπλοκη», κατέληξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ