Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Κοροϊδία αντί για απαντήσεις

Οι αγρότες συνεχίζουν την πάλη τους για την επίλυση των προβλημάτων τους με πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό στις 28 Γενάρη

Απογοητευτικές απαντήσεις έδωσε χτες βράδυ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στα φλέγοντα αιτήματα που της έθεσαν οι εκπρόσωποι της μαχόμενης αγροτιάς από όλη τη χώρα. Ο υπουργός Γεωργίας δέσμιος της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν έλαβε υπόψη του τα όσα προβλήματα τέθηκαν στη διάρκεια της χτεσινοβραδινής συνάντησης και όχι μόνο επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα εξαπάτησης των αγροτών και της κοινής γνώμης, αλλά η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πώς εννοεί το διάλογο. Στους αγρότες της χώρας δε μένει τίποτε άλλο παρά μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους και η συνέχιση της πάλης τους ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος. Ενωτικά και μαζικά καλούνται να δώσουν την πρέπουσα απάντηση στην κυβέρνηση στις 28 του Γενάρη βγαίνοντας στους δρόμους του αγώνα. Ηδη οι Θεσσαλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους έδωσαν ραντεβού στα Τέμπη, ενώ από σήμερα και μέσα στις επόμενες μέρες γίνονται και θα γίνουν συσκέψεις σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα με ορόσημο την 28 Γενάρη.

Οι εκπρόσωποι της πολυμελούς αντιπροσωπείας των αγροτικών οργανώσεων και των Συντονιστικών Επιτροπών έθεσαν στον υπουργό Γεωργίας τη σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής, καθώς και από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ζήτησαν από τον υπουργό Γεωργίας να τους πει τι θα γίνει με το βαμβάκι, ποια θα είναι η τελική τιμή παραγωγού και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ζήτησαν την άμεση αναθεώρηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι -που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση- σε όφελος των βαμβακοπαραγωγών. Επίσης τον ρώτησαν τι θα απογίνουν οι υπό αφανισμό καπνοπαραγωγοί, του έθεσαν τα προβλήματα των ποσοστώσεων, των προστίμων συνυπευθυνότητας και των εξευτελιστικών τιμών σε μια σειρά βασικά αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία. Με ιδιαίτερη βαρύτητα έθεσαν το τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας και το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις, αφού ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ κατάντησαν να είναι χωρίς φράγκο με ευθύνη της κυβέρνησης. Πρότειναν ακόμα να μην ιδιωτικοποιηθούν η ΑΤΕ και οι συνεταιριστικές βιομηχανίες που υπάρχουν, να ενισχυθούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Από τον υπουργό Γεωργίας και τους δυο υφυπουργούς δε δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση. Ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας δήλωσε: «Παραμένουν τα προβλήματα και παραμένει απ' ό,τι φαίνεται το υπουργείο Γεωργίας σε αυτή την πολιτική. Δε δόθηκε απάντηση στο δικό μας αίτημα για ουσιαστικές αποζημιώσεις και μας ειπώθηκαν πάλι τα ψευτομέτρα που εξαγγέλθηκαν τελευταία. Δε δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση για το βαμβάκι, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Εδώ ακολουθείται μια παρελκυστική τακτική σαν και αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε απάντηση ούτε για το ποιες είναι οι ποσότητες που έχουν εισαχθεί, μέχρι τώρα, στα εκκοκκιστήρια, ποιες είναι υπό έλεγχο, ποιες είναι επιδοτούμενες και ούτε τι θα γίνει τελικά με την τιμή του βαμβακιού. Επίσης για το ελαιόλαδο και το ίδιο και για τον καπνό, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει συμφωνία και απόφαση της ΕΕ ότι μετά από τρία χρόνια θα αρχίσει η κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό και μείωση των επιδοτήσεων στο λάδι, εντούτοις οι αποφάσεις αυτές παρουσιάστηκαν ως θετικές». Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνουν από δω και πέρα οι αγρότες και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν ο Β. Μπούτας είπε: «Οι αποφάσεις που έχουν λάβει οι συσκέψεις των αγροτών και τα όργανά τους είναι για τις 28 του μήνα όλοι οι αγρότες να βγουν στους δρόμους. Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει λύση στα προβλήματά μας είναι ο αγώνας, γι' αυτό καλούμε όλους τους αγρότες στις 28 του μήνα να πυκνώσουν τις τάξεις του αγώνα. Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι αγρότες γι' αυτά που συμβαίνουν σε βάρος τους».

Ο υπουργός Γεωργίας με τη σειρά του προχώρησε σε δηλώσεις προκλητικού εμπαιγμού και επιχείρησε υποκριτικά να εμφανίσει πως δεν του τέθηκαν, δα, και τόσο σοβαρά προβλήματα!. Και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν προβλήματα ή όχι, ο Γ. Δρυς απάντησε πονηρά...«γι' αυτό είμαστε εδώ πέρα» και πρόσθεσε σαν να μη κατάλαβε τίποτα από τα όσα άκουσε στη διάρκεια της συνάντησης: «Επιτέλους, να συμφωνήσουμε ποια είναι τα προβλήματα αυτά». Ακόμα ο υπουργός Γεωργίας ρωτήθηκε πώς γίνεται το Νοέμβρη να ανακοινώνει ποια θα είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι και τώρα να μη λέει τίποτα. Κι η απάντησή του ήταν:« Θα πρέπει να κλείσει η εκκοκκιστική περίοδος και μετά θα ξέρουμε ποια θα είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι». Ολο το πλαίσιο του υπουργού Γεωργίας στα κανάλια αλλά και στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε στη συνέχεια με τους δημοσιογράφους ήταν μια κακόγουστη απόπειρα εξαπάτησης των αγροτών και της κοινής γνώμης και υποβάθμιση μέχρι γελοιοποίησης των κρίσιμων αιτημάτων που του τέθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ