Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πολυεπίπεδο παζάρι με βάση ισχυρά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα

Χαρακτηριστικές επισημάνσεις από τον Ιταλό πρέσβη στην Αγκυρα

Οι ΥΠΕΞ Ιταλίας - Τουρκίας συνομίλησαν τηλεφωνικά και στις αρχές της βδομάδας, για Κυπριακό, Μεσόγειο, διμερείς σχέσεις (φωτ. από περσινή τους συνάντηση)

ANSA

Οι ΥΠΕΞ Ιταλίας - Τουρκίας συνομίλησαν τηλεφωνικά και στις αρχές της βδομάδας, για Κυπριακό, Μεσόγειο, διμερείς σχέσεις (φωτ. από περσινή τους συνάντηση)
Στις 25 και 26 Μάρτη θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με ένα από τα βασικά θέματα να αποτελεί η Ανατολική Μεσόγειος και η επανεξέταση των σχέσεων της με την Τουρκία.

Στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και των αναδιατάξεων σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, τα επενδυτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που διατηρεί κάθε πλευρά βαραίνουν στο πολυεπίπεδο παζάρι ΕΕ - Τουρκίας.

Η εντεινόμενη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Γαλλίας και Ιταλίας, την περασμένη Τρίτη, καθώς και μια σειρά τοποθετήσεων εκπροσώπων ισχυρών κρατών της ΕΕ ξεσκεπάζουν τις αυταπάτες που καλλιεργούν αστικά επιτελεία στην Ελλάδα περί «απομονωμένης Τουρκίας», επιχειρώντας να εφησυχάσουν το λαό, ενώ σπρώχνουν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Αποκαλυπτική ως προς τα παραπάνω και τη σκοπιά που προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα η Ιταλία - μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ αλλά και μέλος του G7 - ήταν η συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ο Ιταλός πρέσβης στην Αγκυρα, Μάσιμο Γκαϊάνι. Οπως υπογράμμισε, η Τουρκία ήταν μία από τις λίγες χώρες τις οποίες ξεχώρισε ονομαστικά ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, παρουσιάζοντας πριν από κάποιες μέρες το πρόγραμμα της κυβέρνησής του στη Βουλή: «Η Τουρκία αποτελεί με βεβαιότητα προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Ιταλίας», «ακρογωνιαίο λίθο στη διεθνή μας προβολή αποτελούν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η λεκάνη της Μεσογείου, όπου εμείς θα εξακολουθήσουμε να προωθούμε έναν ανανεωμένο διάλογο και μία ειρηνική διευθέτηση κάθε διαφωνίας», όπως είπε. Ο Γκαϊάνι χαρακτήρισε την Τουρκία «ουσιαστικό παίκτη στην περιοχή της Μεσογείου», «κρίσιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» και «πολύ σημαντικό σύμμαχο για την ΕΕ», τονίζοντας ότι Ρώμη και Αγκυρα «δρουν διαρκώς από κοινού για την ισχυροποίηση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ...».

Σε ερώτημα για τα οφέλη μιας «Διάσκεψης για τη Μεσόγειο» (που στηρίζουν από κοινού Βρυξέλλες και Αγκυρα), για της οποίας τη σύνθεση γίνεται μεγάλη συζήτηση (π.χ. η Αγκυρα επιμένει στη συμμετοχή όλων «όσοι έχουν συμφέροντα στην περιοχή», περιλαμβάνοντας σε αυτούς το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά και δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, που εκπροσωπούν ενεργειακούς ομίλους με μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή), ο Ιταλός πρέσβης υπερθεμάτισε και ξεκαθάρισε την ετοιμότητα της Ρώμης για να «χοντρύνει» το παζάρι: «Είναι κρίσιμο ζήτημα να συμφωνήσουμε προσεκτικά ως προς το εύρος των συμμετεχόντων και τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της, προσέχοντας ειδικά να καθοριστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ώστε να περιληφθούν. Η αυξανόμενη πόλωση στην περιοχή επηρεάζει τη γεωπολιτική ισορροπία στη Μεσόγειο και θεωρώ ότι τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να λυθούν με διάλογο και συνεργασία. Στόχος μας είναι η μείωση των εντάσεων μεταξύ των παράκτιων χωρών προωθώντας μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς. Αν κυριαρχήσει αυτό το νέο πνεύμα συνεργασίας, θα είναι εύκολο για όσους εμπλέκονται να αναζητήσουν πραγματιστικές και ρεαλιστικές λύσεις...».

«Συμβιβασμός», «συνεργασία» και «δίκαια ανταλλάγματα»

Ο Ιταλός διπλωμάτης προχώρησε ακόμα πιο συγκεκριμένα «στο ψητό» του φυσικού πλούτου της «γειτονιάς», που είναι μοχλός για τις εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, όπως και για τη διευθέτηση διαφόρων «εκκρεμοτήτων» που αποτελούν τροχοπέδη στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών έναντι των επιδιώξεων Ρωσίας, Κίνας κ.ά.

«Η λέξη - κλειδί είναι "συνεργασία" και "συμβιβασμός"», είπε, ενώ παρουσιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, στις οποίες ξεχώρισαν οι τουρκικές προκλήσεις, ως «πρόσφατες εντάσεις σχετικές με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες», μίλησε για «καθαρές αποδείξεις ότι η μονομέρεια μπορεί να οδηγήσει μόνο σε σενάρια αμοιβαίων απωλειών, όταν όλοι εμποδίζουν όλους και δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική προοπτική». Και υπογράμμισε: «Θεωρώ δυνατό τον καθορισμό ενός σχήματος στο οποίο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να έχουν ένα δίκαιο αντάλλαγμα αλλά, την ίδια στιγμή, όλες οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν αληθινή διάθεση για συμβιβασμό στην εθνική τους τοποθέτηση ώστε να επιτευχθεί ένα ισότιμο και βιώσιμο διεθνές πλαίσιο ικανό να αναδείξει τον πλούτο και την ασφάλεια της περιοχής...».

Η πείρα βέβαια στην περιοχή και συνολικότερα επιβεβαιώνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί «συμβιβασμοί» είναι προσωρινοί, «κουκουλώνουν» μόνο προσωρινά τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις.

Αναφερόμενος ειδικά στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιταλός πρέσβης είπε ότι η χώρα του «ανήκει στα μέλη της ΕΕ που έχουν υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου πάνω σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία», ξεχωρίζοντας την αξία της ευρω-τουρκικής συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, αλλά και της ανανέωσης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ, επειδή θα «είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

«Διαθέτουμε θετική ατζέντα, αλλά πάνω από όλα έχουμε κοινό συμφέρον για συνεργασία. Ισχυρότεροι δεσμοί, περισσότερο εμπόριο και ευρύτερες ανταλλαγές απόψεων σε όλους τους τομείς είναι ο μόνος δρόμος για την επανεκκίνηση μετά την πανδημία», σημείωσε, ενώ σπεύδοντας να προλάβει παρεξηγήσεις ότι η Ρώμη δεν εντοπίζει τις προκλήσεις της Αγκυρας, εξήγησε ότι κι αυτές αποτελούν μέρος του ευρύτερου παζαριού: Ετσι, συνέστησε μεν ότι «πρέπει να αποφύγουμε περιστατικά και αμοιβαίες προκλήσεις όταν περάσει ο Μάρτης», αλλά, συστήνοντας πιο εποικοδομητική συμπεριφορά, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να εγκαταλείψει την υπεράσπιση όσων αντιλαμβάνεται ως δικά του δικαιώματα και συμφέροντα. Σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται πρωτοβουλίες που πρακτικά δεν έχουν θετικό αντίκτυπο...».

Οικονομικές συνεργασίες

Ο Ιταλός πρέσβης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «μια ανανεωμένη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας λειτουργεί προς το βέλτιστο αμοιβαίο μας όφελος, καθώς η Αγκυρα είναι σημαντική για την οικονομία μας, για την ασφάλεια, για την περιφερειακή μας σταθερότητα». Εκφράζοντας την ελπίδα πως «όλες οι πλευρές θα εργαστούν εποικοδομητικά τους επόμενους μήνες για να δημιουργηθεί ένα ανανεωμένο πνεύμα συνεργασίας» και τονίζοντας ότι «η Ιταλία πιστεύει στην Τουρκία» εξήγησε: «Πέρυσι, οι εταιρείες μας ήταν ο βασικότερος επενδυτής εδώ (στην Τουρκία) και η Ιταλία αποτελεί τον 2ο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας από την Ευρώπη. Η οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία θα είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη και των δύο χωρών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας...».

Σημειωτέον, πρόσφατα, το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» δημοσίευσε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο διάστημα Γενάρη - Νοέμβρη 2020, η Ιταλία προηγήθηκε σε Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Τουρκία, με 970 εκατ. δολάρια. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 769 εκατ. δολάρια και η Ολλανδία με 491 εκατ. δολάρια. Συνολικά η Ευρώπη είχε το 70,8% των ΑΞΕ στην Τουρκία, δηλαδή τα 3,3 δισ. δολάρια σε σύνολο 4,6 δισ. δολαρίων.

Ο δε επικεφαλής του Ιταλικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Λίβιο Μαντσίνι, δήλωσε στις 26/2 στο «Αναντολού» ότι παρά την πανδημία δεν υπήρξε σημαντική πτώση στο διμερές εμπόριο και η Ιταλία παρέμεινε 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ευρώπη. «Χωρίς αμφιβολία, το 2021 μπορούμε να περιμένουμε μια νέα ορμή στις ιταλικές επενδύσεις στην Τουρκία», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «αναδυόμενους τομείς» την Ενέργεια, την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στο στόχο αύξησης του διμερούς εμπορίου στα 30 δισ. δολάρια, σχολίασε ότι τα τουρκικά προϊόντα ξεχωρίζουν για την ποιότητα, την τιμή και τα πλεονεκτήματά τους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Για να καταλήξει ότι η Ιταλία «βλέπει με ικανοποίηση τις ενέργειες επαναπροσέγγισης (με την Τουρκία) που ξεκίνησαν στην ΕΕ», διαδικασία που - συνέχισε - θα φέρει πολλές ευκαιρίες και για τους Τούρκους εξαγωγείς.

Μεταξύ άλλων ο Γκαϊάνι αναφέρθηκε στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία «Eurosam», με την οποία η Αγκυρα παζαρεύει μια αγορά στρατιωτικών συστημάτων SAMP/T. Μάλιστα ο Ιταλός πρέσβης δήλωσε ότι «το κονσόρτσιουμ "Eurosam" είναι ανοιχτό σε μια συνεργασία για να αναπτυχθεί από κοινού με την Τουρκία ένα σύστημα αεράμυνας βασισμένο στο SAMP/T. Στη φάση αυτή ολοκληρώνεται σε τεχνικό επίπεδο μια μελέτη βιωσιμότητας και οι εμπλεκόμενες εταιρείες και αρχές μελετούν τα επόμενα βήματα...».


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «νέα ορμή» για πολύπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας(7/4/2021)
Με ευρωΝΑΤΟικό «καπέλο» οι επόμενες αντιλαϊκές διευθετήσεις(27/6/2020)
Απόδειξη των αντιλαϊκών παιχνιδιών και το αλισβερίσι Τουρκίας - Ιταλίας(17/1/2020)
Επαναδιαπραγματεύονται τη σχέση με την Τουρκία(15/9/2018)
Παζάρια με ανάμειξη και των Ευρωπαίων «εταίρων»(10/12/2014)
Πλήρης στήριξη από τις ΗΠΑ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις(26/2/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org