Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Στον πάγο» η Τοπική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Τη στάση της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, που αποφάσισε να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ζουν εδώ και μήνες «με ένα πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα, κρίνεται όχι μόνο η δουλειά τους, αλλά και η ίδια τους η επιβίωση», τονίζει η ΔΑΣ, και απαιτεί «να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις ώστε με την έναρξη της σεζόν να μην επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση τους». Στην κατεύθυνση αυτή, οι συνδικαλιστές της στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν διαφώνησαν με την πρόταση για παράταση της υπάρχουσας Τοπικής ΣΣΕ, παρά τις αντιρρήσεις που διατηρούν για τις σοβαρές παραχωρήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι δεν θέλουν να παρατείνουν τους όρους της Τοπικής ΣΣΕ αλλά προτιμούν να υιοθετήσουν την υποδεέστερη σε εργασιακά δικαιώματα κλαδική ΣΣΕ που υπογράφηκε πρόσφατα. Ετσι, έβαλαν «στον πάγο» τις σχετικές διαπραγματεύσεις, επικαλούμενοι τον «σεβασμό» τους στην κλαδική Σύμβαση. «Είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι που παίρνουν προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις εδώ και ένα χρόνο για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει η ΔΑΣ.

Παράλληλα, επισημαίνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι συνδικαλιστές που έχουν το τιμόνι στο Σωματείο, καθώς έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μια σύμβαση που προβλέπει χαμηλότερο μισθό για τους «νεοεισερχόμενους» της Δ' κατηγορίας (με ειδικότητες καθαρίστριας, λαντζέρη κ.λπ.) ρίχνοντας ακόμη χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους, ενώ καταργεί και με τη βούλα τα δυο συνεχόμενα ρεπό.

Αθήνα: Στάση εργασίας και μοτο-πορεία στις 31 Μάρτη

Κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό οργανώνει την Τετάρτη 31/3 το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τη συγκεκριμένη μέρα, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε μοτο-πορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα. «Παλεύουμε για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ