Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συμφώνησαν στα επόμενα βήματα εγκλωβισμού μεταναστών και νησιωτών

Συνάντηση με τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρ. Κύτελη, Χίου, Στ. Κάρμαντζη, και Ανατολικής Σάμου, Γ. Στάντζο (των 3 δήμων του ΒΑ Αιγαίου στα διοικητικά όρια των οποίων φιλοξενούνται δομές προσφύγων), είχε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας τα επόμενα βήματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, στις ράγες της ΕΕ, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα γεμίζοντάς τα με φυλακές κατατρεγμένων από τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχει εξαπολύσει μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά την εθνική στρατηγική αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε να συμφωνηθεί νωρίτερα και όχι αργότερα».

Με περισσό θράσος προσπάθησε να παρουσιάσει την τωρινή κατάσταση στη Λέσβο «πολύ καλύτερη από αυτό το οποίο υπήρχε». Είπε ότι προχωράνε για τη νέα «οριστική δομή στην τοποθεσία την οποία έχουμε συμφωνήσει και την τοποθεσία την οποία έχετε επιλέξει και την οποία θέλει και να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει και η ΕΕ και θα κινηθούμε σε αυτήν την ταχύτητα, όπως με τις όποιες καθυστερήσεις γίνεται τελικά αυτό και στη Σάμο», για την οποία είπε ότι ο χώρος της προσωρινής δομής αποδίδεται πίσω στον δήμο. «Η Χίος είναι λίγο πιο σύνθετη περίπτωση. Θα τη συζητήσουμε και αυτήν», πρόσθεσε.

«Λιβάνισμα» στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι τρεις δήμαρχοι ζήτησαν «να επιταχυνθεί η κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων κέντρων μικρής αλλά επαρκούς χωρητικότητας». Αλλωστε, σύμφωνα και με τις δηλώσεις τους, όπως τις διένειμε το Μαξίμου, περίσσεψε το «λιβάνισμα» στον Μητσοτάκη:

«Πιστεύουμε στην προσπάθειά σας, πιστεύουμε στην πατριωτική σας συνείδηση η οποία είναι πριν από την παραταξιακή ή την κομματική και για αυτό είμαστε εδώ αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια», φέρεται να του είπε ο δήμαρχος Χίου, προσθέτοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να έχει δώσει λύσεις είναι η απλή αναλογική, η οποία μας έχει καταστήσει δέσμιους σε βαθμό επικίνδυνο - το διορθώνετε αυτό για το μέλλον - και βέβαια είναι αυτό το οποίο μας έχει δημιουργήσει και όλα τα θέματα εκείνα να μην μπορούμε να δώσουμε λύσεις ειδικότερα μεταξύ των δύο συναδέλφων».

«Δεχόμαστε μία πολύ μεγάλη πίεση, όμως εμείς ακολουθώντας τη φωνή της λογικής και τη συνείδησή μας, κάνοντας το καθήκον μας, πιστεύουμε απόλυτα, όχι γιατί είμαστε κομματικά στελέχη, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλό του τόπου και αυτό θα το οδηγήσει σε λύση του μεταναστευτικού ζητήματος. Και πήραμε μία γενναία απόφαση ως δήμος Μυτιλήνης, η οποία θα σας την καταθέσω και δεν λέει άλλο από το να γίνει μία κλειστή δομή, να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δομές, δομή ελεγχόμενη, ένα κέντρο ταυτοποίησης ασύλου και απονομής ασύλου», ανέφερε ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

«Εχετε αναλάβει το τιμόνι της χώρας στις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών. Εγώ δεν μπορώ να επικαλεστώ καμία κομματική ιδιότητα, επικαλούμαι την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη. Εχω πάρα πολλούς λόγους να θέλω να ανταποδώσω αυτό που δίνετε στην Αυτοδιοίκηση. Θέλω να με πιστέψετε - έχω συμπαραταχθεί συνειδητά, είναι εθνική πολιτική (...) Παράπονα δεν θα κάνω, το στοίχημα όμως πρέπει να κερδηθεί», είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org