Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η πείνα θερίζει, τα λεφτά κάνουν φτερά

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Οι διαδηλώσεις είναι πια μέρος της νέας πραγματικότητας της εξαθλιωμένης Αργεντινής. Οι Αργεντίνοι πεινούν, η ανεργία θερίζει, οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη έστω και των ολίγων χρημάτων που είχαν κάποτε σε κάποια τράπεζα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η οργή οπλίζει το χέρι των διαδηλωτών, καθώς εκατοντάδες και χιλιάδες που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και αυτής του νέου περονιστή Προέδρου Εντουάρδε Ντουάλδε, στρέφονται κατά υποκαταστημάτων τραπεζών ακόμη και δημόσιων υπηρεσιών.

Ομως καθώς φαίνεται, στις τράπεζες, που η κυβέρνηση Ντουάλδε έχει επιβάλλει περιορισμούς στις αναλήψεις των μετρητών, χρήματα δεν υπάρχουν. Ενδεικτικό είναι ότι χτες η αστυνομία της χώρας έκανε αιφνιδιαστική επιχείρηση σκούπα σε πολλά υποκαταστήματα ξένων και ιδιωτικών τραπεζών, καθώς υπήρχαν καταγγελίες αλλά και στοιχεία ότι τα κεφάλαιά τους, δηλαδή τα χρήματα των καταθετών έχουν κάνει «φτερά», εννοείται παρανόμως. Σύμφωνα με νομικούς, τουλάχιστον 26 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού μεταφέρθηκαν παρανόμως με φορτηγά στο αεροδρόμιο Εσέισα του Μπουένος Αϊρες, διέφυγαν με διάφορες πτήσεις προς το εξωτερικό. Η έρευνα, υπό τη σκέπη δικαστή μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, στρέφεται κατά ανώτατων διευθυντικών στελεχών, τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής Ροκ Μακαρόνε εν μέσω των αντιδράσεων που έχουν ξεσηκώσει τα αυστηρά, περιοριστικά τραπεζικά μέτρα τα οποία προωθούσε, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει ο Μάριο Μπλέχερ ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι περιορισμοί που είχε επιβάλει η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ενδέχεται να ωθήσουν τη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ισπανίας, Santander Central Hispano, σε αναστολή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που μαστίζεται από την ύφεση. Πάντως, εκπρόσωπος της ισπανικής τράπεζας δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, εν αναμονή των εξελίξεων που θα πυροδοτήσει η αλλαγή φρουράς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ