Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά την αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στη Μόρια της Λέσβου

Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού με αφορμή την κατάρρευση των μεταλλικών ικριωμάτων από την τοξοστοιχία του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στη Μόρια Λέσβου, κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας την αποκατάσταση του μνημείου. Αναλυτικά στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στη Μόρια της Λέσβου αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου και ένα από τα κορυφαία μνημεία της λεσβιακής υπαίθρου. Η υδατογέφυρα της Μόριας κατατάσσεται αναμφισβήτητα στις ομορφότερες υδατογέφυρες του αρχαίου κόσμου εξαιτίας του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού της σχεδιασμού.

Η αποκατάσταση του μνημείου είχε ενταχθεί στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο (2000-2006), όμως με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Αποτέλεσμα της διακοπής της αναστήλωσης είναι η κατάρρευση των μεταλλικών ικριωμάτων στην τοξοστοιχία του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, ενώ επιπλέον λόγω της φθοράς του χρόνου και των φυσικών φαινομένων τα 2 από τα 17 τόξα είναι ετοιμόρροπα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το μνημείο, αλλά και για την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος σε διερχόμενους πεζούς ή οχήματα.

Η εγκατάλειψη και απαξίωση των αρχαιολογικών μνημείων αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της συνολικής αδιαφορίας που διέπει τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση για τα θέματα πολιτισμού και της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση και ζητούν από την υπουργό μέτρα:

Α) Για την άμεση απομάκρυνση των μεταλλικών ικριωμάτων από τον χώρο και την τοποθέτηση περίφραξης γύρω από το μνημείο ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Β) Για την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, για τη διάσωση και διατήρησή του, καθώς και για τη μελλοντική ανάδειξή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ