Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Καμπάνια δημιουργίας ενάντια στον «τρομονόμο» στην Τέχνη

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των καλλιτεχνών, του κάθε νέου, μαθητή που μέσα από την τέχνη του θέλει να εκφράσει τον προβληματισμό του. Κανένας νόμος δεν μπορεί να φιμώσει την ελευθερία του λόγου στην Τέχνη. Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας σταματήσει να οργιζόμαστε με το άδικο!».

Τα παραπάνω δηλώνουν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, που πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν καμπάνια ενάντια στον «τρομονόμο» στην Τέχνη τον οποίο πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, ενσωματώνοντας σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι μαθητές: «Μάθαμε να μισούμε τον Φασισμό μέσα από το ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι Bella Ciao ("αυτό εδώ είναι το λουλούδι του αντάρτη, που πέθανε για την ελευθερία μας"), μέσα από την ταινία "American History X". Μάθαμε να μισούμε τον πόλεμο μέσα από την Guernica του Pablo Picasso. Ακούσαμε για τον πόνο παιδιών στην ηλικία μας που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου από το τραγούδι "Του κόσμου οι λαοί" ("στο σχολείο ως αριστούχος να κρατάω τη σημαία, ήμουν από άλλη χώρα και δεν με έκανες παρέα. Με έχεις σκοτώσει στο Ιράκ, στο Βιετνάμ, στην Παλαιστίνη, εγώ αγέννητο μωρό και δεν είχα καν ευθύνη"). Καταλάβαμε από τον "Κεμάλ" ότι "με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί".

Αυτά τα έργα τέχνης, και χιλιάδες άλλα, με τον νέο νόμο της κυβέρνησης θα μπορούσαν να απαγορευτούν γιατί, όπως λένε, "εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας", τη στιγμή που βλέπουμε να προωθούνται τραγούδια για τα ναρκωτικά, τραγούδια που υποτιμούν τις γυναίκες, τραγούδια που προωθούν κάθε "σάπιο" ιδανικό!».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας τους, που θα διαρκέσει όλο το μήνα, τα παιδιά καλούν τους μαθητές από τα Μουσικά και τα άλλα σχολεία της περιοχής τους να δημιουργήσουν μέσα από κάθε μορφή τέχνης (τραγούδι, σκίτσο, σκετς, φωτογραφία, βίντεο μικρού μήκους, graffiti κ.λπ.), δηλώνοντας ότι η Τέχνη δεν φιμώνεται, δεν λογοκρίνεται, αλλά ανθίζει μέσα από την αμφισβήτηση, τη διαμαρτυρία! Τα έργα θα αναρτηθούν στο #mathites_kozanhs μέχρι τις 31 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ