Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία φυλακή προσφύγων και μεταναστών, ούτε στον Εβρο ούτε πουθενά!

Eurokinissi

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, με αφορμή τον ελιγμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου και της φυλακής του όμορου ΠΡΟΚΕΚΑ. Η ΤΕ Εβρου τονίζει ότι ο αγώνας για να μη δημιουργηθεί καμία φυλακή προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ενταθεί, και παράλληλα να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

«Ο ελιγμός της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης της χωρητικότητας του ΚΥΤ δεν πρέπει να πιάσει τους κατοίκους στον ύπνο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και προσθέτει: «Η επέκταση του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης από τον περασμένο Ιούλη, συνιστά δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών, με βάση τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και των Κανονισμών της ΕΕ.

Ο παραπάνω ελιγμός, που έγινε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των μαζικών φορέων του Εβρου αλλά και των νησιών, δεν ικανοποιεί το αίτημα για καμία φυλακή της ΕΕ στην περιοχή μας.

Παρά την αναδίπλωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι "δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Εβρο και τη Θράκη", γεγονός που πρέπει να διατηρήσει σε επαγρύπνηση το λαό της περιοχής. Δένεται με τις κατευθύνσεις του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που προβλέπει στρατόπεδα πολύμηνου εγκλωβισμού στα σύνορα».

Με βάση τα παραπάνω, η ΤΕ Εβρου καλεί το λαό της περιοχής «να μην τσιμπήσει το δόλωμα που έντεχνα πετάει η κυβέρνηση και διαφημίζουν οι τοπικοί βουλευτές», για τους οποίους σημειώνει πως δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Η Οργάνωση του Κόμματος τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας κατοίκων και μαζικών φορέων, με αίτημα να μη δημιουργηθεί καμία φυλακή προσφύγων και μεταναστών ούτε στον Εβρο ούτε πουθενά, οποιαδήποτε ονομασία κι αν της δώσουν. Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα, κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και απόσυρση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που διατηρεί την ευθύνη της χώρας πρώτης εισόδου για την υποδοχή και εξέταση της αίτησης ασύλου, αλλά και να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο.

Μέσα από τον αγώνα, προσθέτει η ΤΕ Εβρου, θα πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση να απαιτήσει με τη σειρά της από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, σε προξενεία ή ειδικά γραφεία ευρωπαϊκών χωρών, και να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τον ποταμό Εβρο.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «το "όχι" στην επέκταση και στη δημιουργία φυλακής για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων πρέπει να συνοδευτεί με το "όχι" στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες που μετατρέπουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συνολικά την περιοχή μας σε ορμητήριο πολέμου και στόχο των αντιτιθέμενων δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org