Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών (το 1 χωρίς αναστολή), για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού και για αθέμιτη άσκηση επιρροής. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και επανέλαβε τα περί «κυνηγιού μαγισσών» σε βάρος του, ενώ πήρε προθεσμία 10 ημερών για να ασκήσει έφεση.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πακιστανοί αξιωματούχοι εξήραν τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή με το Ιράν για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές, υποστηρίζοντας ότι θα εξοικονομήσουν πάνω από 3 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη 10ετία.

ΚΙΕΒΟ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε σε σωλήνα οξυγόνου σε νοσοκομείο στην πόλη Τσερνίβτσι της Ουκρανίας το Σάββατο. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα όπου ασθενείς χάνουν τη ζωή τους σε νοσοκομεία από έκρηξη σε σωλήνα οξυγόνου. Στις αρχές Φλεβάρη 3 ασθενείς σε ΜΕΘ και ένας γιατρός έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό στην πόλη Ζαπορίζια.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Εκκληση για τη συγκέντρωση 3,85 δισ. δολαρίων για να διατεθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη Υεμένη απευθύνει ο ΟΗΕ. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί για φονικό λιμό στη χώρα, που έχει καταστραφεί από τον πολυετή πόλεμο. Την Κυριακή νέος όλμος έπληξε οικισμό στην πόλη Χοντάιντα της δυτικής Υεμένης, προκαλώντας το θάνατο 5 αμάχων, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Την αυταρχική διακυβέρνηση του Προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, καταγγέλλουν αυτές τις μέρες χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως και τις πολλές απαγωγές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι βρίσκεται στο θώκο μετά από εκτεταμένη νοθεία, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θα ολοκληρώσει την προεδρία στις 7 Φλεβάρη 2022.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ