Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Είναι δύσκολα τα πράγματα»

«Βλέπω μπροστά μου μόνο ομίχλες». Αυτή η φράση της Δώρας Μαστρογιάννη, ειδικευμένης εργάτριας - γαζώτριας - στην ΣΕΞ ΦΟΡΜ, με την οποία σχολίασε τον τρόπο που τα βγάζει πέρα με το μεροκάματο που παίρνει, αφιερώνεται σε εκείνους που απέναντι στο αίτημα του ΠΑΜΕ για 300.000 πρώτο (μεικτό) μισθό, επικαλούνται τη διεθνή συγκυρία, το «ρεαλισμό» και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εξυπηρετήσει την άρνησή τους στην ικανοποίησή του.

Η Δώρα Μαστρογιάννη εργάζεται 15 χρόνια στην ίδια επιχείρηση. Οι αποδοχές της φτάνουν περίπου τις 200.000 δραχμές με βάση την κλαδική σύμβαση. Με τα χρήματα αυτά και την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ - λόγω θανάτου του συζύγου της - προσπαθεί να ζήσει η ίδια, να βοηθήσει το γιο της που μένει άνεργος για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να συμβιώσει με την κόρη και τον σύζυγό της, ο οποίος ευτυχώς εργάζεται, συμβάλλοντας στην επιβίωση της οικογένειας.

Γιατί μόνο για επιβίωση μπορεί να γίνεται λόγος, όταν και το ντύσιμο ακόμη αποτελεί ένα έξοδο που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, να ενταχθεί σε έναν προγραμματισμό, να μην επιβαρύνει τις πάγιες υποχρεώσεις.

Η οικογένεια της Δώρας Μαστρογιάννη κατοικεί σε ιδιόκτητο σπίτι. Ωστόσο, η ίδια αποπληρώνει δάνειο που έχει πάρει μέσα από τον ΟΕΚ. Χρειάζεται γι' αυτό περίπου 11.000 δραχμές το μήνα. Η εφορία από την πλευρά της, «βλέποντας» ότι μια εργαζόμενη με αυτό το μισθό και τη σύνταξη από τον σύζυγό της μένει «μόνη» της σε ιδιόκτητο σπίτι, την κάλεσε να πληρώσει άλλες 170.000 δραχμές τον περασμένο χρόνο, που επιμερίζονται σε περίπου 15.000 δραχμές το μήνα. Μόνο με αυτά τα δυο κονδύλια, έφυγε το 1/8 του μισθού. Και στη συνέχεια έρχονται τα πάγια έξοδα, φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα. Οι δαπάνες για τη διατροφή, τη στήριξη των παιδιών της και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί μια οικογένεια σήμερα, στενεύουν ασφυκτικά τα όποια περιθώρια υπάρχουν για αποταμίευση.

Κι όμως, ο αγώνας για την επιβίωση φορτώνεται και με άλλα βάρη. Την αποπληρωμή του καταναλωτικού δανείου που πήρε από την τράπεζα για να συνεισφέρει για το γάμο της κόρης της, αλλά και το δάνειο για την πληρωμή υποχρεώσεων που είχε αφήσει ο σύζυγος. «Δε μένει τίποτα στην άκρη», μας είπε η εργάτρια, «είναι δύσκολα τα πράγματα για μια οικογένεια». Με αυτές τις τελευταίες λέξεις, που δε χρειάζονται κάποιο επιπλέον σχόλιο, η Δώρα Μαστρογιάννη τέλειωσε την περιγραφή της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ