Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού

Την περίοδο από το 1950 μέχρι το θάνατό της το 1973 καλύπτει το δεύτερο μέρος του εξαιρετικού αφιερώματος της εκπομπής «Παρασκήνιο» στη μεγάλη ηθοποιό και τραγωδό Κατίνα Παξινού. Ο τηλεθεατής παρακολουθεί όλα εκείνα τα στοιχεία που την έκαναν να μεσουρανεί στην εθνική μας σκηνή, αλλά και στο ελεύθερο θέατρο.

Εκτός από την καλλιτεχνική της πορεία και δημιουργία στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος υπάρχουν και πολλά σημαντικά ντοκουμέντα της προσωπικής της ζωής, μέσα από ερασιτεχνικά φιλμ των 8mm και μπομπίνες του ραδιοφώνου.

Από το 1952 μέχρι το 1967, χρονιά που η χούντα την απέλυσε από το Εθνικό, η Κατίνα Παξινού αποδίδει τόσο στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου όσο και στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο μεγάλες τραγικές ερμηνείες, σε έργα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων. Δημιούργησε τους ρόλους της ωριμότητάς της σε αρχαίες τραγωδίες, όπως την Εκάβη, τη Μήδεια, την Αγαύη, την Ιοκάστη και την Κλυταιμνήστρα.

Εξαιρετικές ήταν και οι ερμηνείες της μεταξύ άλλων στα έργα «Ο πατέρας» του Στρίνμπεργκ, «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» του Λόρκα, «Ταξίδι της μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα» του Ο' Νηλ, η «Τρελή του Σαγιό» του Ζιροντού και το «Σκοτάδι είναι αρκετά φωτερό» του Φράι.

Η δικτατορία το 1967 ανάγκασε την Κατίνα Παξινού και το σύζυγό της Αλέξη Μινωτή να παραιτηθούν από το Εθνικό. Μαζί θα ιδρύσουν, μετά από κάποιες περιοδείες στο εξωτερικό, το δικό τους θίασο ανεβάζοντας έργα που είχαν ήδη παίξει, αλλά και νέες παραστάσεις. Η παραγωγή όμως αυτών των πολυδάπανων έργων έφερε την Κατίνα Παξινού σε δύσκολη θέση, ενώ άρχισε να έχει και προβλήματα υγείας. Το «Μάνα κουράγιο» του Μπρεχτ υπήρξε το κύκνειο άσμα της. Η μεγάλη ηθοποιός έδωσε σημαντικές ερμηνείες και στον κινηματογράφο, όπως στην ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» και στην ταινία του Βισκόντι «Ο Ρόκκο και τ' αδέλφια του».

Τη σκηνοθεσία του αφιερώματος στην εκπομπή «Παρασκήνιο» υπογράφει ο Δημήτρης Δημογεροντάκης σε συνεργασία με τον Κώστα Μαχαίρα (Δευτέρα ΝΕΤ 23.00).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ