Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αθλητικών σωματείων

Τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη στον γγ Αθλητισμού, Γ. Μαυρωτά

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών, με αφορμή την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σε τηλεφωνική παρέμβαση στον γγ Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ένα από τα αιτήματα αθλητών, γονέων και εργαζομένων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήταν η άρση του lockdown στην αθλητική δραστηριότητα. Ωστόσο, την ώρα που επανεκκινούν αρκετές αθλητικές δραστηριότητες δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης των σωματείων και εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τονίζοντας ότι τα σωματεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης ανέφερε το παράδειγμα των κολυμβητηρίων όπου:

1. Προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πισινών με 4 αθλητές στη διαδρομή. Αυτό συνιστά υψηλό κόστος που θα το επωμιστούν οι γονείς. Πριν από την πανδημία, η κάθε διαδρομή είχε 20 αθλητές. Τώρα, επί της ουσίας, οι 4 αθλητές καλούνται να πληρώνουν το κόστος των 20 αθλητών.

2. Προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ (καλώς) κάθε βδομάδα. Ποιος επωμίζεται το κόστος, από τη στιγμή που το κράτος δεν το καλύπτει δωρεάν κι όταν ο ΕΟΔΥ λέει ότι κάνει ένα μόνο τεστ δωρεάν; Προφανώς οι αθλητές, στέλνοντάς τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή, 20 ευρώ ανά τεστ rapid X 4 φορές το μήνα = 80 ευρώ το μήνα. Αν πρόκειται για 2 παιδιά 160 ευρώ και για πολύτεκνους 250 ευρώ.

3. Τα - έτσι κι αλλιώς - δυσβάσταχτα μισθώματα των σωματείων στα κολυμβητήρια, τα οποία είναι εθνικά και δημοτικά. Το κόστος είναι πολύ υψηλό (π.χ. στο ΟΑΚΑ το κόστος χρήσης κυμαίνεται από 15 έως 20 ευρώ τη διαδρομή). Πολύ περισσότερο σήμερα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Κανονικά, έπρεπε η ίδια η πολιτεία, για τα δικά της κολυμβητήρια, να απαλλάξει τα σωματεία από μισθώματα ή να κάνει γενναία μείωσή τους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης πρόσθεσε ότι αντίστοιχα προβλήματα θα προκύπτουν και σε άλλα αθλήματα, σε μικρότερες κατηγορίες που πρόκειται να ξεκινήσουν, όπως π.χ. η Γ' Εθνική στο ποδόσφαιρο όπου παίχτες και προπονητές είναι χωρίς εισόδημα 4 μήνες και χρειάζονται στήριξη. Το ίδιο ισχύει και για το μπάσκετ, το βόλεϊ αλλά και άλλα αθλήματα. Σημείωσε πως όλα αυτά τα εμπόδια οδηγούν στην ύπαρξη αθλητών δύο ταχυτήτων. Οσων έχουν να πληρώνουν και εκείνων που αντικειμενικά θα δυσκολευτούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (διακοπή δραστηριοτήτων κ.λπ.).

Από την πλευρά του, ο γγ Αθλητισμού ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο της μερικής ή ολικής κάλυψης τόσο των τεστ κορονοϊού των σωματείων, όσο και των οδοιπορικών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ