Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τροπολογία στο «παρά πέντε» της λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας

Στο «παρά πέντε» της λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων, τρεις μέρες πριν βρεθούν «ξεκρέμαστοι» όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανανεώνεται έως τις 28/2/2022 η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, χωρίς να εξετάζεται η συμπλήρωση των απαιτούμενων 50 ενσήμων.

Και από αυτήν τη ρύθμιση βέβαια μένουν εκτός οι εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι που δεν διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα την προηγούμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τα πρόσκαιρα «μπαλώματα», το αναφαίρετο δικαίωμα στην πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους εξακολουθεί να παραμένει συνδεδεμένο με τον αριθμό των ενσήμων που συγκεντρώνει κάθε εργαζόμενος το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Οι προϋποθέσεις της συμπλήρωσης ενός ελάχιστου αριθμού ενσήμων αφήνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα. Ειδικά φέτος το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί μαζί με την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 80.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι που έκαναν μονομερείς δηλώσεις για την ένταξή τους στην αναστολή κινδύνευσαν να μείνουν ανασφάλιστοι, καθώς το κράτος δεν κατέβαλε έγκαιρα, όπως προβλεπόταν από τις σχετικές ρυθμίσεις, τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, να δώσει διθυραμβικό τόνο στην αυτονόητη διάταξη, ισχυριζόμενος πως «η κυβέρνηση δείχνει την οφειλόμενη ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται στη ζωή τους»...

Με την ίδια τροπολογία η κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν εντάξει μέρος ή το σύνολο των υπαλλήλων τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», παρατείνοντας την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τις 31/3/2021.

Η κυβέρνηση δεν ξεμπερδεύει με το αυτονόητο

«Ο αγώνας μας, οι κινητοποιήσεις μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλιστεί το αυτονόητο μέσα σε συνθήκες πανδημίας!», τονίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σχολιάζοντας την κυβερνητική ρύθμιση.

Οπως προσθέτει, η κυβέρνηση «δεν ξεμπερδεύει με το να διασφαλίζει το αυτονόητο, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας» και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Επιστροφή στη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Ενταξη στον «μηχανισμό στήριξης» όσων εργαζομένων έχουν αποκλειστεί (εποχικοί στον επισιτισμό, τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων). Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού. Ενίσχυση του συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ