Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέες μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων και στο β' τρίμηνο

Οι λαοί δέσμιοι της εμπορευματοποίησης, των ανταγωνισμών και των συμφωνιών ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών

Σε περισσότερα από 112,7 εκατ. ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός των παραδόσεων εμβολίων και των εμβολιασμών εξακολουθεί να καθορίζεται από τους μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους. Ετσι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, η «AstraZeneca» αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια απ' όσα προβλέπεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Θα παραδώσει δηλαδή λιγότερες από 90 εκατ. δόσεις, όταν είχαν συμφωνηθεί 180 εκατομμύρια.

Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον στόχο για επίτευξη ανοσίας στον πληθυσμό. Οι συνολικές παραδόσεις εμβολίων της «AstraZeneca» στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιούνη, πολύ λιγότερες από τα 300 εκατ. που προβλέπει το συμβόλαιο.

Να σημειωθεί πως στο συμβόλαιο της «AstraZeneca» με την ΕΕ, το οποίο «διέρρευσε» την περασμένη βδομάδα, καθίσταται σαφές ότι η Κομισιόν και οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να μηνύσουν τη φαρμακοβιομηχανία για πολλά ζητήματα, ιδίως εάν υπάρχουν «καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου βάσει της παρούσας συμφωνίας».

Με βάση τη σύμβαση, η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι τα εμβόλια θα παράγονται σε δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στο Βέλγιο και ένα στην Ολλανδία. Ομως προς το παρόν η εταιρεία δεν εξάγει τα εμβόλια που παρασκευάζονται στη Βρετανία, τηρώντας άλλη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη βρετανική κυβέρνηση.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ σημειώθηκαν και από τις εταιρείες «Pfizer» - «BioNTech» και «Moderna».

«Οι παρασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Λιθουανίας ζητούν η αλυσίδα παραγωγής και διανομής εμβολίων να μεταφερθεί εντός ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα για σημερινά και μελλοντικά εμβόλια. Τέτοιες προσπάθειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και γίνονται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και κρατών, όπως σε Γερμανία και Γαλλία.

Στο μεταξύ, στην περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων» αναφέρεται ο διεθνής Τύπος, με τα ρεπορτάζ να σημειώνουν πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι θεωρητικά υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ, έχουν βρεθεί ακάλυπτες από την ΕΕ και έχουν αφεθεί «στο έλεος» της Μόσχας και του Πεκίνου.

Συνεχίζεται η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συντονισμού σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μάρτη.

Στη Γερμανία, την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στα κινητά τηλέφωνα από το τέλος του β' εξαμήνου αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο κορονοϊού», αναφέρει η «Bild». Αυτό θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων π.χ. σε συναυλίες ή εστιατόρια. Επιπλέον, τρία «γρήγορα» τεστ κορονοϊού, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του, είναι από χτες διαθέσιμα στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org