Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στις μονάδες καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Περιοδεία χτες σε Καλοχώρι και Σίνδο από τον βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Στολτίδη

Περιοδεία σε Καλοχώρι και Σίνδο πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη, στο πλαίσιο της πολύμορφης παρέμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα του λαού και τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη λειτουργία δύο μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, τα στελέχη του ΚΚΕ μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση της ΤΟ Δυτ. Θεσσαλονίκης με τη θέση του Κόμματος για τις μονάδες αποτέφρωσης και συνομίλησαν με εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και με εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου Σίνδου. Σε κάθε σταθμό, τόσο στο Καλοχώρι όσο και στη Σίνδο, αναδείχθηκαν η αντίθεση του λαού στα θανατηφόρα σχέδια του κεφαλαίου για την περιοχή και η συμφωνία του ότι για να εμποδιστούν απαιτούνται οργάνωση και αγώνας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στους κινδύνους και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην υγεία, στο έδαφος, στο υπέδαφος και τον αέρα από την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο Μονάδων Θερμικής Επεξεργασίας Υγειονομικών Αποβλήτων που επιδιώκουν να λειτουργήσουν οι εταιρείες «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» και «POLYGREEN» στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές.

Ανέδειξαν ότι ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε συνέχεια των ήδη ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», δημιουργία ΜΕΑ Δυτικού Τομέα), οι οποίες έχουν προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της, που θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Κάλεσαν το λαό να μην εφησυχάζει από το γεγονός ότι Τοπικά Συμβούλια, Δήμος και Μητροπολιτική Επιτροπή (ΜΕ) της Περιφέρειας έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά σε σχέση με τη ΜΠΕ για την εγκατάσταση των δύο μονάδων. Οπως εξήγησαν, η αρνητική τοποθέτηση της ΜΕ στηρίχθηκε σε ρυμοτομικά και χωροταξικά κωλύματα που μπορούν να ξεπεραστούν πολύ εύκολα, με μια απόφαση.

Τόνισαν ότι η όποια αντίδραση θα πρέπει να βάζει στο επίκεντρο την πηγή του προβλήματος, δηλαδή τη διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων με μοναδικό σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας. Και κόντρα σε αυτήν την προοπτική, να παλέψουν για ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα έχει ως κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Επεσήμαναν επίσης ότι ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να μπει στο δίλημμα ποια μερίδα του κεφαλαίου να στηρίξει ανάμεσα σ' αυτές που επιδιώκουν να επενδύσουν στην περιοχή. Αντίθετα, πρέπει να προτάξει τις δικές του ανάγκες, για σχολεία, δημόσιες δομές Υγείας, έργα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης, αλλά και να υπερασπιστεί εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τέλος διαβεβαίωσαν πως το ΚΚΕ, με ό,τι δυνάμεις διαθέτει σε δήμο, Περιφέρεια, Βουλή, αλλά κυρίως στο δρόμο του αγώνα, στο πλευρό του λαού της περιοχής, θα παλέψει για να μην προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ