Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ξεκίνησε η απόβαση ΝΑΤΟικών φονιάδων για τη γιγαντιαία «πρόβα πολέμου» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία

Το «Endurance» φτάνει στο λιμάνι
Το «Endurance» φτάνει στο λιμάνι
Λίγο μετά τη 1 μ.μ. χτες έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θεόρατο μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού «ARC Endurance», το οποίο σήμερα θα αρχίσει να ξεφορτώνει ελικόπτερα και άλλο πολεμικό υλικό που στη συνέχεια θα προωθηθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με την πρωτεύουσα του Εβρου να μετατρέπεται - με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - σε βασικό κόμβο υλοποίησης των δολοφονικών ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, και συνεπακόλουθα σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πρόκειται για την αποβίβαση της 1ης από τις συνολικά 7 «δόσεις» χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και τεράστιων πολεμικών μέσων που θα περάσουν το επόμενο διάστημα πάλι μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου (οδικό και σιδηροδρομικό) προς βορρά, ώστε να συμμετάσχουν σε γιγάντιες ασκήσεις - «πρόβες πολέμου», με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά στέλνοντας μηνύματα και για τη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή.

Οσοι έφτασαν χτες είναι ενταγμένοι στην ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014). Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, ελικοπτεράδες κ.λπ.) επιπλέον όσων σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών, η οποία για κάποια τμήματά τους (χερσαία) ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβρη του 2020.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που γίνεται μέσω Αλεξανδρούπολης (και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία), αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade - CAB).

Η 1 CAB αναπτύσσει μέσω των 2 λιμένων μια τεράστια δύναμη, συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawk», 10 «CH-47 Chinook», 25 επιθετικά ελικόπτερα «AH-64 Apache» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Οπως επιβεβαίωσε χτες το ΓΕΕΘΑ, η ανάπτυξή τους μέσω Αλεξανδρούπολης θα γίνει μέχρι τις 3 Μάρτη.

Η διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa) έδωσε το στοιχείο ότι μέχρι τις 5 Μάρτη περίπου 30 ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού είναι προγραμματισμένα να απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν προς περιοχές ασκήσεων της Ρουμανίας.

Τα ελικόπτερα ξεφορτώνονται από το λιμάνι, στροφεία και λοιπά εξαρτήματα συναρμολογούνται επιτόπου και απογειώνονται για τον προορισμό τους. Τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού θα διεκπεραιωθούν προς Ρουμανία οδικώς, σε κομβόι.

Η εκπαίδευσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλη. Αργότερα μέσα στο χρόνο, τμήματα της 1 CAB αναμένεται να μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία.

Σε εφαρμογή της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις

Το ίδιο το ΓΕΕΘΑ θυμίζει ότι γίνεται για 2η φορά χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις αμερικανικών μονάδων, μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις (το «Endurance» είχε ξεφορτώσει αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη και πέρυσι τον Ιούλη). Θυμίζουμε ότι η νέα Συμφωνία προετοιμάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την εκκίνηση του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, τον Δεκέμβρη του 2018, για να υπογραφεί επί ΝΔ, τον Οκτώβρη του 2019. Πλέον ετοιμάζεται εκ νέου «επικαιροποίησή» της, ώστε να διευρύνει παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα.

«Οι ανωτέρω δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου», αναφέρεται χαρακτηριστικά και από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Την ίδια ώρα, προϊδεάζοντας για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή, το Επιτελείο επιμένει ότι έτσι «αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει». Επίσης επιβεβαιώνει ότι μόλις τελειώσει το ξεφόρτωμα, θα ξεκινήσει «αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα». Αλλωστε, εδώ και μέρες ελικόπτερά της προσγειώνονται στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», προκειμένου να φορτωθούν μετά στο «Endurance».

«Ευτυχής» ο πρέσβης για τη στήριξη της κυβέρνησης

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ δήλωσε «ευτυχής» που η 101 και ευρύτερα η αμερικανική δύναμη για Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa) βρίσκονται ξανά στην Αλεξανδρούπολη, χαιρετίζοντας μάλιστα τη «σπουδαία υποστήριξη» από το ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα Αμερικανοί στρατιωτικοί, στελέχη της πρεσβείας, της κυβέρνησης και παράγοντες της Αλεξανδρούπολης ήταν σε στενές συνεννοήσεις για την ευόδωση του εγχειρήματος, για το πώς θα πιάσουν στο λιμάνι το ένα μετά το άλλο γιγαντιαία μεταγωγικά των Αμερικανών το επόμενο διάστημα, καθώς πέραν της συμμετοχής στην επιχείρηση «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις αναμένεται να αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και για άλμα στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων των Αμερικανών που συναποτελούν την «Defender Europe 2021».

Η άσκηση αυτή προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια, και την Ελλάδα να παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της. Οπως επίσης για την αναδίπλωση δυνάμεών τους που μετείχαν στην περσινή «Atlantic Resolve», του 2020, συμπεριλαμβανομένης της 101 CAB.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις μεταγωγικών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, αρμόδιες πηγές μιλούν για 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» την περίοδο Φλεβάρη - Αυγούστου, ενταγμένες στο κομμάτι των λεγόμενων logistics της ΝΑΤΟικής διεκπεραίωσης, με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ