Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα»

Επιστολή στην υπουργό Παιδείας, η οποία προς το παρόν κωφεύει

Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα», όπως και όλα τα παρόμοια προγράμματα που εκπορεύονται από το γερμανικό κράτος με στόχο την άμβλυνση συνειδήσεων για τα εγκλήματα του ναζισμού, ζητά η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με ανοιχτή επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι έχει ζητήσει, τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως, συνάντηση με την υπουργό εδώ και 15 μέρες και δεν υπάρχει καμία απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το γερμανικό ίδρυμα «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον», σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για πρόγραμμα ειδικά επεξεργασμένο για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής, την οποία οι μαθητές καλούνται να προσεγγίσουν αποκλειστικά και μόνο μέσα από μαρτυρίες, αναμνήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων οι οποίοι ήταν παιδιά ή έφηβοι εκείνη την περίοδο. Δηλαδή με αντιεπιστημονικό τρόπο αποκλείονται ιστορικά τεκμήρια και ντοκουμέντα. Οπως σημειώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην επιστολή της, «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η προσωπική μνήμη διακατέχεται από υποκειμενικότητα και αποσπασματικότητα. Η κάθε μια μαρτυρία είναι αδύνατο να γνωρίζει πώς τα επιμέρους γεγονότα στα οποία αναφέρεται επηρεάζονται από την ιστορική εξέλιξη της εποχής».

Επισημαίνει επιπλέον ότι στους στόχους του προγράμματος είναι να αναδειχθούν οι «διαφορετικές όψεις ενός θέματος, γι' αυτό και επιλέγονται μαρτυρίες και των θυμάτων και των θυτών. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτό γίνεται ...για να κατανοήσουν οι μαθητές και την "άλλη πλευρά", τους ναζιστές», οι οποίοι βεβαίως «θα παρουσιάζουν τα ιστορικά γεγονότα από τη δική τους σκοπιά». Και όπως σχολιάζει η ΠΕΑΕ - ΔΣΕ, «είναι σίγουρο ότι επιδρούν στη συνείδηση των μαθητών με αυτήν τη μεθοδολογία διδασκαλίας, συμβάλλοντας στην άμβλυνσή της απέναντι στην εγκληματική φύση του ναζισμού».

Επιπλέον, προστίθεται στην επιστολή, σε αυτά τα εκπαιδευτικά πλαίσια «θα είναι αδύνατο οι μαθητές να προσεγγίσουν την ιστορική αλήθεια, να καταλήξουν σε ιστορικά διδάγματα, όταν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποσπάται από τις αιτίες που τον γεννούν και δεν είναι άλλες από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων των εμπόλεμων καπιταλιστικών κρατών», όταν ο φασισμός - ναζισμός αποσπάται από τα συμφέροντα της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ιταλία και στη Γερμανία, όταν «δεν μαθαίνουν ποιοι και γιατί πολέμησαν την τριπλή φασιστική κατοχή στην Ελλάδα».

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για εγχείρημα ενταγμένο «στις επιδιώξεις του γερμανικού κράτους για την αναθεώρηση της Ιστορίας του Β' ΠΠ, προκειμένου να βελτιώνει την εικόνα της και να προωθεί την εξωτερική της πολιτική. Ετσι, το μεν γερμανικό κράτος δεν διστάζει να αποδεχτεί ορισμένα εγκλήματα των ναζί, όταν η προβολή τους δεν συνδέεται με την εξουσία των επιχειρηματιών, το δε ελληνικό κράτος αναφέρεται στην ΕΑΜική Αντίσταση αλλά την αποσυνδέει από την πάλη για μια Ελλάδα του λαού της μετά το τέλος του Β' ΠΠ.

Οπως ομολογούν οι εμπνευστές του προγράμματος, "άλλα θα διδάσκονται οι μαθητές στη Γερμανία και άλλα στην Ελλάδα, δηλαδή θα γίνεται προσαρμογή στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα!».

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα" είναι ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση για την αναθεώρηση - παραχάραξη της Ιστορίας του Β' ΠΠ, των αντιστασιακών λαϊκών αγώνων», τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναδεικνύοντας ότι στόχος είναι «να μη συναντηθούν οι μαθητές με την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματά της, που χρειάζονται στις σύγχρονες συνθήκες, την αναγκαιότητα οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα του λαού κατά των καταπιεστών και εκμεταλλευτών του, ενάντια στη συμμετοχή της πατρίδας μας στην επικίνδυνη για το λαό και τη νεολαία μας πολεμοκάπηλη δράση των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Προωθούν το μέλλον των κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων και όχι το κοινό μέλλον των λαών, όπως ισχυρίζονται».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσυρθεί το πρόγραμμα και τονίζει ότι θα παλέψει μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πραγματικούς ιστορικούς ερευνητές «ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές να διδάσκονται την πραγματική Ιστορία, αναδεικνύοντας τον εγκληματικό χαρακτήρα του ναζισμού και του πολέμου, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με το αίμα του για να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org