Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωράει η ατζέντα προτεραιοτήτων του κεφαλαίου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι παρουσίασε χτες στη Γερουσία τα κύρια σημεία του κυβερνητικού του προγράμματος, ενώ με ευκολία φαινόταν να παίρνει και την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης χτες στη Γερουσία και σήμερα στη Βουλή. Αυτό γιατί η νέα αστική κυβέρνηση έχει τη στήριξη από έξι κόμματα από όλο το φάσμα, από τα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» και ανοχή της ρατσιστικής «Λέγκας», μέχρι την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία Δημοκρατικό Κόμμα, «Ζωντανή Ιταλία», την ιταλική «αριστερά», το λαϊκίστικο «Πέντε Αστέρια».

Οπως επιβεβαιώθηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις του Ντράγκι, πρόκειται για κυβέρνηση που προτάσσει πέρα από υπαρκτές διαφορές τον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που παρουσιάζει ως «εθνικό» όραμα που πρέπει να στοιχηθούν όλοι, και βέβαια κυρίως οι ανάγκες των εργαζομένων να υποταχθούν στις ...αντοχές της κερδοφορίας των εκμεταλλευτών τους. Ετσι, στην ομιλία του, ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης του κεφαλαίου μίλησε για «ενότητα» που «δεν είναι προαιρετική», αλλά «καθήκον», επίσης για «πνεύμα θυσίας» που πρέπει να επιδείξουν όλοι, ενώ ανέφερε ότι «πρέπει να ξεκινήσει μια "νέα ανασυγκρότηση", όπως αυτή που ξεκίνησε το έθνος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ως κύριες προτεραιότητες εμφάνισε την καταπολέμηση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, που οι αστοί πολιτικοί αποδίδουν στην πρώτη, ενώ στην πραγματικότητα η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης και επιταχυντής της καπιταλιστικής κρίσης, που σημάδια της προϋπήρχαν ως εξέλιξη της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε ...λύσεις για όλους. Για τους πιο ευάλωτους, τους ευέλικτα εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται περισσότερο, τους ανέργους, προτάσσοντας το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, που επί της ουσίας αποτελεί νέα βοήθεια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τόνισε με έμφαση ότι «τα σταθερά σημεία αναφοράς μας είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών», ενώ αναφερόμενος στις στοχεύσεις του κεφαλαίου, που ονόμασε «περιοχές ενδιαφέροντος της Ιταλίας», είπε ότι «είναι τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη και γενικότερα η Αφρική», σημεία δηλαδή όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ