Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

Με τις πλάτες της κυβέρνησης και προκλητικές... «συστάσεις» εργοδότες βγάζουν διανομείς μέσα στο χιονιά!

Eurokinissi

Με τις πλάτες της κυβέρνησης και προκλητικές... «συστάσεις» εργοδότες βγάζουν διανομείς μέσα στο χιονιά!
«

Στο πόδι» για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και στις συνθήκες της μεγάλης κακοκαιρίας, βρίσκονται συνδικάτα της Αττικής.

Με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και σε όλες τις αρμόδιες αρχές, με ανακοινώσεις, με συνεχή επικοινωνία με τους εργαζόμενους, διεκδικούν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας από τα καιρικά φαινόμενα. Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να κληθεί να δουλέψει σε επικίνδυνες συνθήκες, ούτε να δεχθεί πιέσεις να μετακινηθεί από και προς την εργασία του σε τέτοιες συνθήκες, θέτοντας την ασφάλειά του σε κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, από την προσοχή των σωματείων δεν διαφεύγουν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να βάλει «στο χέρι» εργασιακά δικαιώματα. Ηδη καταγράφονται καταγγελίες, με επιχειρήσεις που χτες δεν λειτούργησαν ή λειτούργησαν με λιγότερο προσωπικό καθώς η μετακίνηση των εργαζομένων ήταν αδύνατη, οι οποίες επιδιώκουν να χρεώσουν ρεπό και άδεια, όπως και περιπτώσεις που «ενημερώνουν» τους εργαζόμενους πως θα κληθούν να δουλέψουν το Σάββατο για να «ξοφλήσουν» τη χτεσινή μέρα.

Κανένας διανομέας να μη δουλέψει στο χιονιά

Παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούσαν μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας τη διανομή, παρά τη χιονόπτωση και τις επικίνδυνες συνθήκες για τους ντελιβεράδες, έκανε προχτές το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι το Συνδικάτο απαιτεί να απαγορευτεί η διανομή για όσες μέρες κρατήσει η κακοκαιρία. Μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις έγιναν στην επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, διανομέας της οποίας είχε τη Δευτέρα εργατικό ατύχημα ενώ δούλευε σε συνθήκες μεγάλης ολισθηρότητας του οδοστρώματος και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και σε επιχειρήσεις στην περιοχή της Γλυφάδας.

Παρότι μάλιστα οι δρόμοι στην Αττική ήταν χτες απολύτως ακατάλληλοι, λόγω συνεχούς χιονόπτωσης και μεγάλης ολισθηρότητας, μεγάλες εταιρείες διανομής ενημέρωναν για την «περιορισμένη κάλυψη» και την «προσωρινή παύση» των διανομών, ενώ σε καταστήματα franchise γνωστών αλυσίδων, συνοικιακές επιχειρήσεις κ.α., διανομείς υποχρεώνονταν να συνεχίζουν να παραδίδουν παραγγελίες. Είναι χαρακτηριστικά τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, δείχνοντας εργαζόμενους να κινούνται με το μηχανάκι μέσα στο χιονιά, ακόμα και να μεταφέρουν με τα χέρια το δίκυκλο για να συνεχίσουν τη διανομή!

Την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τις άσχημες καιρικές συνθήκες απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και καλεί κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει πιέσεις από την εργοδοσία να δουλέψει σε συνθήκες χιονιά να έρθει σε επικοινωνία μαζί του. Το Συνδικάτο απαιτεί να απαγορευτεί η διανομή είτε με μηχανάκι είτε από πεζούς εργαζόμενους για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία, αλλά και από εργαζόμενους με αυτοκίνητα για όσο διάστημα οι δρόμοι παραμένουν επικίνδυνοι».

Προκλητική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας

Χαρακτηριστική, εξάλλου, για τις «πλάτες» της κυβέρνησης στην εργοδοτική ασυδοσία είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα το υπουργείο Εργασίας, με την οποία... «συστήνει» στους εργοδότες να εφοδιάσουν τους εργαζόμενους διανομείς με «τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.), ώστε υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους». Αντί δηλαδή να βγει έστω και αυτήν τη στιγμή και να απαγορεύσει τη διανομή μέσα στο χιονιά, στην Αττική και όπου αλλού πρέπει, η κυβέρνηση «ξεπλένει» τους εργοδότες που στέλνουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν με το μηχανάκι μέσα σε αυτές τις συνθήκες... αρκεί να τους παρέχουν κράνος, γάντια και αδιάβροχο!

Σε ετοιμότητα για να μην «κοπούν» ρεπό και μεροκάματα

Τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις συνθήκες της κακοκαιρίας θέτει στο επίκεντρο και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). «Δεν κυνηγάμε κανένα στόχο, δεν ασχολούμαστε με τους δείκτες παραγωγικότητας. Κάνουμε όσα μπορούμε με ασφάλεια, αν μπορούμε. Δεν ρισκάρουμε το παραμικρό για κανένα λόγο», τονίζει στην ανακοίνωσή του. «Απαντάμε αποφασιστικά και συλλογικά στις απαιτήσεις της εργοδοσίας που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τη δική μας ή κάποιου συναδέλφου». Στο Συνδικάτο έχουν φτάσει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες «οι εργοδότες έχουν βρει ευκαιρία και είτε ζητούν μονομερώς και αυθαίρετα αλλαγή στο ωράριο», είτε καλούν τους εργαζόμενους «να πάρουν ρεπό» τη χτεσινή μέρα και να δουλέψουν το Σαββατοκύριακο.

Την τακτική της διοίκησης του ΟΤΕ, που επιδιώκει να χρεώσει ρεπό στους τεχνικούς για τη χτεσινή μέρα και να τους επιβάλει να δουλέψουν το Σάββατο, καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ. Από χτες το πρωί, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, οι εργαζόμενοι σε Τμήματα Τεχνικών Λειτουργιών Πεδίου (ΤΤΛΠ) ενημερώνονταν από προϊσταμένους ότι... θα πάρουν ρεπό και θα «αναπληρώσουν» τη δουλειά της χτεσινής μέρας το ερχόμενο Σάββατο. «Ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς ρεπό, επειδή αντικειμενικά οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ή η εργασία τους είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών. Η νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα ότι εφόσον είναι αδύνατη η πρόσβαση στην εργασία ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι του και αμείβεται κανονικά», ξεκαθαρίζει η ΕΣΚ και απαιτεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ να ανακαλέσει την αυθαίρετη πρακτική.

Μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των εργαζομένων που κατάφεραν χτες να πάνε για δουλειά στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, ζήτησαν με παρεμβάσεις τους στην εργοδοσία μεγάλων αλυσίδων εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε έκτακτο ωράριο για τα σούπερ μάρκετ στην Περιφέρεια Αττικής, τα οποία έκλεισαν χτες στις 6 το απόγευμα «λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και προκειμένου οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικίες τους». Ωστόσο, από το μεσημέρι που ανακοινώθηκε η απόφαση διευθυντές και προϊστάμενοι ξεκίνησαν να «ενημερώνουν» τους εργαζόμενους, το ωράριο των οποίων έληγε μετά τη συγκεκριμένη ώρα, για το πότε θα δουλέψουν τις ώρες που «χρωστάνε».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται αντίστοιχα τα σωματεία σε κλάδους της βιομηχανίας, προκειμένου να μη «χρεωθούν» ρεπό και άδεια σε εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν χτες να μεταβούν στην εργασία τους, ούτε να κληθούν να δουλέψουν το Σάββατο για να αναπληρώσουν την απουσία τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org