Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων

Καμία οργανωμένη μέριμνα για την μετακίνηση των υγειονομικών

Υγειονομικοί και ασθενείς αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα για να φτάσουν στα νοσοκομεία και για να φύγουν από αυτά (φωτ. από το Σισμανόγλειο)
Υγειονομικοί και ασθενείς αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα για να φτάσουν στα νοσοκομεία και για να φύγουν από αυτά (φωτ. από το Σισμανόγλειο)
Η παράλυση των αστικών συγκοινωνιών προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία των νοσοκομείων της Αττικής, καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε αυτά δεν κατόρθωσαν να πάνε για δουλειά, ή όσοι το κατάφεραν το έκαναν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Ετσι, η λειτουργία των νοσοκομείων βασίστηκε στο ήδη εξαντλημένο προσωπικό των προηγούμενων βαρδιών, που κι αυτό είχε εγκλωβιστεί και δεν μπορούσε να πάει σπίτι του. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και ασθενείς: Αλλοι δεν μπορούσαν να φύγουν και άλλοι δεν είχαν πρόσβαση στα νοσοκομεία, ενώ η ίδια η πρόσβαση σε ορισμένα νοσοκομεία ήταν τέτοια που οδήγησε σε τραυματισμούς υγειονομικών οι οποίοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον χώρο εργασίας τους.

Παρότι ήταν γνωστή η επερχόμενη κακοκαιρία και παρότι βρισκόμαστε σε πανδημία, η κυβέρνηση, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν πήραν κανένα μέτρο για να αποτρέψουν το πρόβλημα, ενώ υπήρχαν έγκαιρα και σχετικές παρεμβάσεις σωματείων.

Διπλοβάρδιες, υπολειτουργία και τραυματισμοί εργαζομένων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο ΚΑΤ. Τα σημάδια ήρθαν από πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με τον Ηλεκτρικό να μη λειτουργεί για λίγες ώρες και δύο εργαζόμενους που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το νοσοκομείο με τα πόδια να γλιστράνε, ο ένας σπάζοντας το χέρι του και η άλλη σπάζοντας το πόδι της. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα το νοσοκομείο βρισκόταν σε γενική εφημερία και το πρόβλημα της μετακίνησης και πρόσβασης στο νοσοκομείο ήταν ήδη εμφανές. Το Σωματείο Εργαζομένων άμεσα, τρεις φορές μέσα στη Δευτέρα, έκανε παρέμβαση στον διοικητή του νοσοκομείου και ζήτησε να ληφθούν μέτρα, για να είναι προσβάσιμο το νοσοκομείο και για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων προς και από το νοσοκομείο, όμως δεν έγινε τίποτα.


Ετσι, μεγάλο μέρος του προσωπικού της απογευματινής και νυχτερινής βάρδιας της Δευτέρας εγκλωβίστηκε στο νοσοκομείο, ενώ επίσης μεγάλο μέρος του προσωπικού της πρωινής βάρδιας της Τρίτης δεν μπορούσε να φτάσει σε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν το πρωί της Τρίτης τμήματα του νοσοκομείου να λειτουργούν με προσωπικό από τις προηγούμενες βάρδιες ή και να υπολειτουργούν.

Αλλο παράδειγμα είναι το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, στο οποίο λειτούργησαν τα 4/5 των τμημάτων του. Και εδώ οι βραδινοί έκαναν διπλοβάρδια. Κατόπιν εορτής η διοίκηση επιστράτευσε ένα όχημα που μετέφερε εργαζόμενους από και προς τον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» του Μετρό. Οσο συνέβαιναν μάλιστα αυτά, οι απλές κλίνες και οι κλίνες ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου έχουν πληρότητα 100%.

Αντίστοιχα, πρόβλημα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αντιμετώπισαν όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα στην πτέρυγα των νέων χειρουργείων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου λόγω των πεπαλαιωμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων γινόταν κατά διαστήματα διακοπή ρεύματος. Μέχρι και αργά το απόγευμα η βλάβη δεν είχε επιδιορθωθεί, ενώ σήμερα το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία. Στην άθλια κατάσταση και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων αντανακλάται η διαρκής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση των υλικοτεχνικών υποδομών.

Να εξασφαλιστεί άμεσα η μετακίνηση από και προς τα νοσοκομεία

Ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για όλα τα παραπάνω σημείωσε: «Για άλλη μια φορά η απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας - παρόλο που τα καιρικά φαινόμενα αυτών των ημερών ήταν αναμενόμενα και γνωστά σε όλους - είχαν σαν αποτέλεσμα, εκτός από τις υπόλοιπες επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες, και τη σοβαρότατη ταλαιπωρία, τη μεγάλη δυσκολία ή και αδυναμία μετακίνησης για εκατοντάδες υγειονομικούς από και προς τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα όπου εργάζονται. Αποτέλεσμα ήταν δεκάδες κλινικές και τμήματα να υπολειτουργήσουν και εκατοντάδες συνάδελφοι να αναγκαστούν να παραμείνουν για πολλές ώρες μετά τη λήξη της βάρδιας, πραγματοποιώντας εξαντλητικά ωράρια. Απαιτούμε εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών, να εξασφαλιστεί η μετακίνηση όλων των συναδέλφων από και προς τους χώρους δουλειάς, να αποζημιωθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ όσοι χρειάστηκε να κάνουν υπερωριακή απασχόληση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ