Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Στενές οικονομικές σχέσεις παρά τις κυρώσεις

Από την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
ΜΟΣΧΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Στην «επιτακτική ανάγκη» να διασφαλιστούν ενεργός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ αναφέρθηκε ο Φιλανδός ΥΠΕΞ, Πέκκα Χααβίστο, μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη. Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει απειλήσει με νέες κυρώσεις τη Ρωσία, με αφορμή τη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, θέμα που θα συζητηθεί στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 22 Φλεβάρη και αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτη.

Σύμφωνα με τον Χααβίστο, οι στενοί επιχειρηματικοί, εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί που εξακολουθούν να συνδέουν τη Ρωσία και την ΕΕ, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για διάλογο. Ο Λαβρόφ συμφώνησε, αλλά επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμποδίζουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας κυρώσεις για διάφορους λόγους.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνουν αναλυτές και αρθρογράφοι στον ρωσικό Τύπο, οι νέες κυρώσεις είναι πιθανό να στραφούν κατά προσώπων και όχι οικονομικών κλάδων, ούτε κατά της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», επομένως οι σχέσεις των δυο ιμπεριαλιστικών κέντρων «δεν θα καταστραφούν».

Πάντως, οι δυο ΥΠΕΞ σημείωσαν πως η υπόθεση Ναβάλνι δεν έχει επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας - Φινλανδίας, οι οποίες παραδοσιακά είναι αρκετά στενές.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο για τη στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Γερμανίας, σημείωσε πως καμία γερμανική εταιρεία δεν εγκατέλειψε την αγορά της Ρωσίας το 2020, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Υπενθύμισε ότι περίπου 5.000 εταιρείες με γερμανικές μετοχές δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και τόνισε πως «το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας στηρίζει την αναζωογόνηση του οικονομικού και πολιτικού διαλόγου, παρά τις τρέχουσες κυρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ