Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Με δυσκολία οι μετακινήσεις σε πολλές περιοχές

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής

Κλειστή η Αθηνών - Λαμίας

Eurokinissi

Κλειστή η Αθηνών - Λαμίας
Με τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου, αλλά και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στη βορειοανατολική Αττική, ξεκίνησε η πρώτη μέρα της «Μήδειας». Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι δύσκολες μέρες,

Πιο συγκεκριμένα: Εκτός από τη Φυλή (από το ύψος της Μονής Κλειστών προς τα Δερβενοχώρια) και την Πάρνηθος (από το τελεφερίκ προς το καζίνο) είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου από το 414 ΣΝΕΝ μέχρι τη θέση Αγιος Πέτρος, στην Πεντέλη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, στην Αττική, τα αυτοκίνητα κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλιά Εθνική οδό Αθήνας - Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το νεκροταφείο προς τον Υμηττό. Οι χιονοπτώσεις προκαλούσαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές. Αλλού είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και αλλού η κίνηση γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και από τα διόδια Καλαμακίου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στον ΗΣΑΠ, καθώς ήταν κλειστό για ώρες το τμήμα από Ειρήνη μέχρι Κηφισιά λόγω χιονόπτωσης. Τα δρομολόγια του ηλεκτρικού εκτελούνταν κανονικά στο τμήμα Ειρήνη - Πειραιάς, ενώ καταβλήθηκαν προσπάθειες με τα κατάλληλα μηχανήματα για να ανοίξουν και οι υπόλοιποι σταθμοί. Συγκεκριμένα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στους σταθμούς Νερατζιώτισσα, ΚΑΤ, Μαρούσι και Κηφισιά. Εκτός λειτουργίας είχαν τεθεί νωρίς το πρωί αρκετές λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ σε βόρεια και βορειοδυτική Αττική, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Ο ΟΑΣΑ ήταν σε διαρκή επαφή με την αστυνομία, την Περιφέρεια Αττικής και δήμους για αποκατάσταση, όπου ήταν δυνατόν, της κυκλοφορίας, αναμένονταν δε συνεχώς μεταβολές και τροποποιήσεις των λεωφορειακών γραμμών.


Σε ισχύ ήταν απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο και, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφταναν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Στην Αττική, από χτες το απόγευμα αναμένονταν οι χιονοπτώσεις να ενταθούν και θα ήταν κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Η προστασία του λαού της Αττικής από τον χιονιά δεν γίνεται με φιέστες του Πατούλη

«Η προστασία του λαού της Αττικής από την κακοκαιρία δεν γίνεται με φιέστες και φωτογραφίσεις του Πατούλη», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής σε ανακοίνωση. Προσθέτει πως «η κατάντια τους αποδείχθηκε και σήμερα», επισημαίνοντας τις ευθύνες για την έλλειψη προετοιμασίας και υπενθυμίζοντας πως «είχαμε αναδείξει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας λειτουργούν πραγματικά στο "κόκκινο", με ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς μηχανήματα και αναγκαίο εξοπλισμό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Λίγες ώρες χιονόπτωσης ήταν αρκετές για να φανεί πόσο εκτεθειμένος είναι ο λαός της Αττικής απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της Περιφερειακής Διοίκησης.

Η κατάντια τους αποδείχθηκε και σήμερα:

-- Η Εθνική Οδός για ακόμα μία φορά κλείνει και ο λαός της Αττικής ταλαιπωρείται. Δεν μπορεί να μετακινηθεί προς τις δουλειές του, τη στιγμή που έχει χρυσοπληρώσει την κατασκευή της και ξαναπληρώνει με τα διόδια την υποτιθέμενη συντήρησή της. Αποδεικνύεται ότι το μόνο που πληρώνει είναι τα υπερκέρδη των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευσή της.

-- Η απάντηση στα αιτήματα των δήμων προς την Περιφέρεια για τον εφοδιασμό τους με αλάτι είναι ότι δεν επαρκεί. Η φωτογράφηση του περιφερειάρχη πάνω από τα σακιά με το αλάτι φαίνεται ότι δεν αρκεί για να πολλαπλασιαστούν με επάρκεια...

-- Αναβάλλονται μέχρι και προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, επειδή εμβολιαστικά κέντρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω "ακραίων" καιρικών συνθηκών, όπως το "πολυαστικό" εμβολιαστικό κέντρο της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού!

Την κακοκαιρία τη γνώριζαν. Η επιλογή τους όμως να χαρακτηρίζουν φυσικά φαινόμενα ως ακραία γίνεται για να κρύψουν τη γύμνια τους και την έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπισή τους.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διοίκησης στην Αττική, συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της το Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας. Ο κύριος άξονας της εισήγησης ήταν η ανάθεση σε ιδιώτες μιας σειράς κρίσιμων αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του λαού της Αττικής από διάφορα φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, σεισμούς κ.ά.). Η υποστελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας, στις οποίες ανήκει αυτή η αρμοδιότητα, αξιοποιείται από την περιφερειακή αρχή για να βαθύνει η εκχώρησή τους και να δίνονται "βρέξει - χιονίσει" εκατομμύρια σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Στην τοποθέτησή μας είχαμε αναδείξει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας λειτουργούν στο "κόκκινο", με ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς μηχανήματα και αναγκαίο εξοπλισμό. Η ανάθεση αυτών των υπηρεσιών σε εργολάβους, που λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, δεν μπορεί να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες. Καθιστά την Περιφέρεια ανίκανη να αντιμετωπίσει μια σειρά από φαινόμενα, είτε πρόκειται για χιονόπτωση το χειμώνα, είτε για πυρκαγιές το καλοκαίρι, είτε για πλημμύρες.

Σε αντίθεση με την πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών, ο λαός της Αττικής έχει στις "προτεραιότητές" του την προστασία της ζωής του. Γι' αυτό και βάζοντας στη πρώτη γραμμή τις ανάγκες του, παλεύει μέσα από τα σωματεία του και τους φορείς όπου ανήκει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ