Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Ντράγκι συνεχίζει τις επαφές

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, συνεχίζει τις επαφές για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, έχοντας την πλήρη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων Κάρλο Μπονόμι, μετά από συνάντηση με τον Ντράγκι, «έχουμε πολλά να κάνουμε», καθώς το ντόπιο κεφάλαιο προσδοκά επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων κρίσιμων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, με φόντο τη νέα βαθιά ύφεση, αλλά και την όξυνση των διεργασιών για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Την Πέμπτη, ξεκίνησε τελικά η διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών των «Πέντε Αστέρων», για να αποφασιστεί αν το κόμμα θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Ντράγκι. Ο προερχόμενος από τα «Αστέρια» πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής, δηλώνοντας ότι «την κρίσιμη στιγμή στην οποία βρίσκεται η χώρα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας... όπως εξήγησε με σαφήνεια ο Πρόεδρος (Ματαρέλα) είναι αδιανόητο να πάει η χώρα στις κάλπες αυτήν τη στιγμή».

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε ανησυχία, επειδή είναι μεγάλο το εύρος των κομμάτων που δηλώνουν πρόθυμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση Ντράγκι και «η συνοχή μεταξύ των συμμετεχόντων θα μπορούσε να αισθανθεί τις συνέπειες... και οι δυσκολίες για το κυβερνητικό έργο ίσως αυξηθούν». Από τη μεριά της, η επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» (του μόνου κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει αρνηθεί συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Ντράγκι, αλλά έχει πει ότι κατά περίσταση ίσως στηρίζει κάποια νομοσχέδια) Τζιόρτζια Μελόνι είπε ότι το κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση «παρά τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό» για το αντίθετο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ