Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση ενόψει νέας μοιρασιάς

Η εκλογή νέου μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και μεταβατικού πρωθυπουργού από το παζάρι που έγινε πριν από μια βδομάδα στο λεγόμενο Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου δείχνει ότι επιταχύνονται οι σχεδιασμοί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων στη Λιβύη, εξέλιξη που σαφώς συνδέεται με ευρύτερες διευθετήσεις που «τρέχουν» στην περιοχή (βλέπε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά) και χαιρετίστηκε από ΗΠΑ και ΕΕ, που πρωτοστάτησαν στη διάλυση της χώρας με την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011.

Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης βρίσκεται στο στάδιο επικύρωσης από το λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, την ώρα που το πολιτικό - στρατιωτικό σκηνικό στη Λιβύη παραμένει ρευστό και ιδιαίτερα ενόψει και του νέου ξαναμοίρασματος της ενεργειακής «πίτας» ανάμεσα στα μπλοκ που συγκρούονται και περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Οι συχνές «εκκλήσεις» των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος είναι ιδιαίτερα υποκριτικές. Πάντως, πριν από μια βδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, φρόντισε να διαμηνύσει στον Γάλλο ομόλογό του ότι είναι έτοιμος για κόντρα, σε περίπτωση που ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έχει πάρει το μάθημά του». Του πρότεινε δε να ασχοληθεί πρώτα με τους μισθοφόρους που ήρθαν στη Λιβύη από το Μάλι και το Τσαντ, θυμίζοντάς του τον εκεί ρόλο του γαλλικού στρατού.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, ο νέος μεταβατικός Πρόεδρος Μοχάμεντ αλ Μένφι (που ήταν ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα που απέλασε η ελληνική κυβέρνηση μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου) τώρα χαιρετίστηκε και μάλιστα δηλώνεται ότι «η Ελλάδα ως χώρα - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της Λιβύης». Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη το απόγευμα ο Μένφι συναντήθηκε και με τον αρχηγό του LNA, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ (μια προσωπικότητα ...«βίος και πολιτεία», πρώην αξιωματικός του Καντάφι, αργότερα πράκτορας της CIA και μετά με τη στήριξη της Ρωσίας και της Αιγύπτου) που εμφανίστηκε διατεθειμένος να τον στηρίξει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ