Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
«Ξεμακραίνει» η ανάκαμψη, εντείνονται οι ανισομετρίες

«Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν άνισες μεταξύ των κρατών - μελών και η ταχύτητα της ανάκαμψης επίσης προβλέπεται να ποικίλλει σημαντικά». Αυτό επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση με τις Χειμερινές Προβλέψεις 2021, προχωρώντας σε νέο χαμήλωμα του πήχη της όποιας αναμενόμενης για τη φετινή χρονιά ανάκαμψης, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ.

Μάλιστα, παρά την όποια επιτάχυνση και τη βελτίωση των προβλέψεων μετά το β΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, η Κομισιόν χαρακτηριστικά αναφέρει: «Υπάρχει επίσης κίνδυνος η κρίση να αφήσει βαθύτερα πλήγματα στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της ΕΕ, ειδικότερα με εκτεταμένες πτωχεύσεις και απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτό θα έπληττε επίσης τον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα οδηγούσε σε αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας και σε επιδείνωση των ανισοτήτων».

Σε επίπεδο Ευρωζώνης η εκτίμηση για το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ στη διάρκεια του 2020 φτάνει στο -6,8%, ενώ οι ρυθμοί ανάκαμψης προβλέπονται για το 2021 στο 3,8% (από 4,2% στην προηγούμενη έκθεση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις) και το 2022 επίσης στο 3,8% (από 3%).

Αντίστοιχα, για την ΕΕ προβλέπεται κατρακύλα 6,3% για το 2020, ανάκαμψη 3,7% φέτος και 3,9% το 2022.

Μεταξύ άλλων οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής:

Γερμανία: 3,2%, 3,1% (από -5% το 2020)

Γαλλία: 5,5%, 4,4% (από -8,3%)

Ιταλία: 3,4%, 3,5% (από -8,8%)

Ισπανία: 5,6%, 5,3% (από -11%)

Πορτογαλία: 4,1%, 4,3% (από -7,6%).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, καθώς για την ώρα οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν έχουν ενσωματωθεί στις παραπάνω προβλέψεις.

Από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι η πανδημία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αποδειχθεί πιο επίμονη ή πιο σοβαρή σε σχέση με την παραδοχή της παρούσας πρόβλεψης ή να σημειωθούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού. Οπως λένε, μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε το χρονοδιάγραμμα και τους ρυθμούς της αναμενόμενης ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι «η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ το 2022, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν - αν και η απώλεια παραγωγής του 2020 δεν θα αντισταθμιστεί τόσο γρήγορα ούτε με τον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρη την Ενωση». Επιπλέον, όπως είπε, οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε πολλαπλούς κινδύνους, που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις νέες μεταλλάξεις της COVID-19 και με την παγκόσμια επιδημιολογική κατάσταση.

Το 2023 και... βλέπουμε η ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία!

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η εκτιμώμενη βύθιση του ΑΕΠ για το 2020 αναμένεται σε 10%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα με τη μεγαλύτερη κατρακύλα, μετά την Ισπανία (11%).

Για το 2021 και το 2022 προβλέπονται ρυθμοί μερικής ανάκαμψης 3,5% (από 5% προηγουμένως) και 5% (από 3,5%) αντίστοιχα, ενώ η επάνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα του 2019 παραπέμπεται για το 2023!

Παράλληλα, λόγω και του ειδικού βάρους που έχει ο τουρισμός στην οικονομική δραστηριότητα, η Κομισιόν υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η πρόβλεψη παραμένει υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κρίση στην υγεία και την εφαρμογή εμβολιασμού θα είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης». Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, «οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η μεταναστευτική κρίση προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ