Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Απογοήτευση» για την αδυναμία ουσιαστικού αποτελέσματος μετά από πέντε διαδοχικούς γύρους διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκαν στο τέλος Γενάρη εξέφρασε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν.

Παράλληλα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στη Συρία δεν οδήγησαν σε κοινό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Μετά από έξι ώρες συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών (!) δεν υπήρξε συμφωνία για «σειρά μέτρων και δράσεων» που θα μπορούσαν, υποτίθεται, να ξεμπλοκάρουν τη λεγόμενη «ειρηνευτική» διαδικασία στη Συρία, μέσω της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, 17 μήνες από τη συγκρότησή της. Η εξέλιξη προκάλεσε ξανά την αντίδραση του Πέντερσεν που απηύθυνε έκκληση στο 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ να γεφυρώσει τις διαφορές του «που εμποδίζουν οποιαδήποτε κίνηση στην κατεύθυνση της ειρήνης». Επιβεβαίωσε επίσης πως το «χάσμα διαφορών» παραμένει «βαθύ» και εμποδίζει τη λήψη «οιασδήποτε δράσης».

Ο Πέντερσεν, ενημερώνοντας αργότερα τους δημοσιογράφους στη Γενεύη, εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση για τις ατελέσφορες συνεδριάσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής και ζήτησε «αξιόπιστη συμμετοχή» του ΣΑ του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση νέας συνεδρίασης της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής «θα λειτουργήσει κανονικά, πετυχαίνοντας ορισμένα αποτελέσματα και πρόοδο». Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη για «εποικοδομητική διεθνή διπλωματία στη Συρία», τονίζοντας πως είναι «πιο πεπεισμένος από ποτέ» ότι δίχως αυτή «δεν θα υπάρξει πρόοδος ούτε για το συριακό Σύνταγμα, ούτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα που πρέπει να λυθεί στον δρόμο για ειρήνη».

Τελικά, μετά από ρωσικές πιέσεις, εγκρίθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ ένα δελτίο Τύπου που εκφράζει λύπη για την αδυναμία «επίτευξης προόδου» στη Συρία. Από το κείμενο απουσιάζει κάθε αναφορά στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έγινε κατά απαίτηση της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, και μετά την άκαρπη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, τέσσερα από τα μέλη της ΕΕ (Εσθονία, Ιρλανδία μαζί με τα πρώην μη μόνιμα μέλη του ΣΑ, Γαλλία και Βέλγιο) εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση, εκφράζοντας «λύπη» για την ανυπαρξία «ουσιαστικής προόδου» στο θέμα ενός νέου Συντάγματος για τη Συρία. Επέρριψαν δε την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως συνεχίζει «να εμποδίζει τη διαδικασία» και να αρνείται την εποικοδομητική συμμετοχή στις «προτάσεις» του ειδικού απεσταλμένου και της συριακής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ