Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σήμερα η σύσκεψη για την προετοιμασία απεργίας

Από παλιότερη διαμαρτυρία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων
Από παλιότερη διαμαρτυρία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων
Με πρόταση να οργανωθεί άμεσα 48ωρη προειδοποιητική, πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σήμερα όλα τα ναυτεργατικά σωματεία σε σύσκεψη που θα γίνει στις 9 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η σημερινή σύσκεψη είναι ενταγμένη στη δράση που αναπτύσσουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία όλο αυτό το διάστημα, καλώντας σε θέση μάχης τους ναυτεργάτες, προκειμένου να αποκρούσουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, των σταθερών ωραρίων, των μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ολα τα παραπάνω χτυπήματα η κυβέρνηση τα έχει φέρει πλέον στο διά ταύτα, ικανοποιώντας βασικές αξιώσεις των εφοπλιστών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων για θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ηδη σήμερα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ βρίσκεται και η επικύρωση της εγκυκλίου που έχει εκδώσει από την περασμένη βδομάδα το ΝΑΤ και προβλέπει την έκδοση «εγκριτικής πράξης για την τροποποίηση του όρου 8», προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 4714/2020, που καταργεί τη ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, προκειμένου οι μισθοί των ναυτεργατών στα πλοία να καθορίζονται σύμφωνα με τα χαμηλά μισθολόγια της ITF («Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών»). Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει στο ΝΑΤ για τους Ελληνες αξιωματικούς που θα έχει ναυτολογημένους στο πλοίο, όμως γι' αυτούς τους αξιωματικούς οι κρατήσεις για το ΝΑΤ θα γίνονται κανονικά!

Με βάση αυτή την εξέλιξη και μετά από πρωτοβουλία των τριών ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, συντάχθηκε κοινό δελτίο Τύπου όλων των ναυτεργατικών σωματείων, το οποίο παράλληλα απευθύνεται στον υπουργό Ναυτιλίας, στον πρόεδρο του ΝΑΤ, στον διοικητή του ΕΦΚΑ και στα συνταξιουχικά ναυτεργατικά σωματεία, με το οποίο απαιτούν την απόσυρση αυτού του θέματος από την ημερήσια διάταξη του ΔΣ του ΝΑΤ. Αναφέρουν ακόμα ότι «εάν παρά ταύτα δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή μας, δηλώνουμε ότι οι εκπρόσωποί μας, μαζί και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ναυτεργατών θα απέχουν από αυτό και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει η ποιοτική απαρτία περί σύγκλησης του ΔΣ του ΝΑΤ».

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, από όλα τα ναυτεργατικά σωματεία εκφράζεται η απαίτηση «τώρα η κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο - έκτρωμα 4714/2020», γιατί «θα επιφέρει τραγικά αποτελέσματα για τους ναυτεργάτες, θα διογκώσει τα ελλείμματα του ασφαλιστικού φορέα, με τραγικές επιπτώσεις για το σύνολο των ασφαλισμένων».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, καλούν «τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα για απεργιακές κινητοποιήσεις».

Το δελτίο Τύπου υπογράφουν οι ναυτεργατικές Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών, Ναυτών, Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Μαγείρων, Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S- Π/Κ - Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org