Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες κατηγορίες κατά της ΕΕ

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΕΕ, αυτήν τη φορά με αφορμή τη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και την εκατέρωθεν απέλαση διπλωματών.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τους ΥΠΕΞ να αποφασίσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στις 22 Φλεβάρη, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να κατηγορεί τη «Δύση» για εσκεμμένη και τεχνητή ένταση.

Χτες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, χωρίς να κατονομάσει την υπόθεση Ναβάλνι, σημείωσε πως οι «δυτικοί εταίροι» πιέζουν όλο και περισσότερο τη Ρωσία, με στόχο να τη μετατρέψουν σε «ένα βολικό έδαφος για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υπενθύμισε πως στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μπορέλ - Λαβρόφ, την περασμένη Παρασκευή στη Μόσχα, ο Μπορέλ αναφέρθηκε τόσο σε διαφωνίες όσο και σε ευκαιρίες συνεργασίας Ρωσίας - ΕΕ, ενώ μόλις επέστρεψε στις Βρυξέλλες «κάτι πήγε στραβά».

Η Ρωσία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός από τους συμμάχους του Ναβάλνι, του Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax». Ο Βολκόφ, που ζει στη Λιθουανία, εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2019 όταν οι αρχές άνοιξαν ποινική έρευνα εναντίον του Ιδρύματος Ναβάλνι Κατά της Διαφθοράς για ξέπλυμα χρήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ