Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Με νέα συλλαλητήρια σήμερα απαντούν στις αντιδραστικές αλλαγές

Στην Αθήνα στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη στις 5.30 το απόγευμα πανεργατικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης και αύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου

Κορυφώνεται η πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο της καταστολής και των φραγμών στην Εκπαίδευση, για σχολές ανοιχτές με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, με νέα συλλαλητήρια σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

Καθώς το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής, οι φοιτητές, μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργατικά σωματεία, βγαίνουν για μια ακόμα φορά στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων αναδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων, ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στα μέτρα για πανεπιστημιακή αστυνομία, συστήματα ασφαλείας, πειθαρχικά, διαγραφές φοιτητών, ζητώντας να γίνουν ξανά φοιτητές, μέτρα για ασφαλή σχολεία και σχολές.

Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν 26 φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει ήδη σε μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών. Οι φοιτητές θα βρεθούν για μια ακόμα φορά στους δρόμους, όπως κάνουν τις τελευταίες βδομάδες που εξελίσσεται μια καθημερινή μάχη ενημέρωσης, συντονισμού και διεκδίκησης μέσα από πολύμορφες δράσεις και συλλαλητήρια που έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις καλεί η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προκηρύσσει 24ωρη απεργία ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου.


Στα Προπύλαια θα βρεθούν εκπαιδευτικά σωματεία, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ που προκηρύσσει διευκολυντική τρίωρη στάση εργασίας από 11.00 έως 14.00 και ΔΟΕ με 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (3 τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος και 3 πρώτες του απογευματινού - ολοήμερου).

Το «παρών» δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μαζί με τους φοιτητές διεκδικώντας ασφαλή σχολεία, να μην ισχύσουν αλλαγές στις πανελλαδικές, να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης.

Καλέσματα συμμετοχής απευθύνουν το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στο πλευρό των φοιτητών δεκάδες σωματεία

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα συμμετέχουν πολλά εργατικά σωματεία.

Σχετικό κάλεσμα απευθύνουν τα εξής: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Εργαζομένων στα Ταχυδρομεία και στις Ταχυμεταφορές Αττικής, Σωματείο Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στην Αττική, Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας.

Οπως αναφέρουν τα παραπάνω σωματεία στο κάλεσμά τους, «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μέσα στις συνθήκες του τρίτου κύματος της πανδημίας, με εκατοντάδες νέους αρρώστους, δεκάδες νεκρούς και διασωληνωμένους, φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα που έχει ήδη απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, της κοινωνίας».

Στήριξη στα αιτήματα των μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και στα σημερινά συλλαλητήρια εκφράζουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καθώς και η ΑΔΕΔΥ.

Στη Θεσσαλονίκη

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - Να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας» έγραφαν τα πανό των φοιτητικών συλλόγων που τοποθετήθηκαν στις εισόδους του ΑΠΘ - πλην εκείνης που οδηγεί στο ΑΧΕΠΑ - χτες, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του Ιδρύματος από τους φοιτητές, ο οποίος συνεχίζεται και σήμερα.

Προτάσσοντας τα αιτήματα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ανοίξουν οι σχολές, 20 φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ κλιμακώνουν την πάλη τους με το σημερινό παλλαϊκό - πανεργατικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 5.30 μ.μ., ενώ έχουν λάβει απόφαση και για συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη 11 Φλεβάρη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στη 1 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στο σημερινό συλλαλητήριο οι μαθητές προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Σε συμμετοχή στο αποψινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη καλεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και προγραμματίζει νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 12/2, στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με αίτημα την ασφαλή λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τους. Επίσης, απαιτεί καμιά αλλαγή, ειδικά φέτος, στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων». Οι συνθήκες εκπαίδευσης και μάθησης δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της.

Πολύμορφες δράσεις

Παράλληλα συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης των φοιτητών και του λαού για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συμβολικό αποκλεισμό της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησαν χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι των εστιακών φοιτητών και Τεχνολογίας. Ταυτόχρονα ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές, σε εστίες υποσυντηρημένες, που ρημάζουν.

Στις Σέρρες, φοιτητές, μέλη της επιτροπής αγώνα του ΔΙΠΑΕ Σερρών ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «Το νέο νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά». Ωστόσο προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους έγινε σωματικός έλεγχος και αφέθηκαν ελεύθεροι... υπό την προϋπόθεση να κατεβάσουν το πανό τους! «Για ακόμη μια φορά η αστυνομία απαγορεύει κάθε δράση που είναι ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση», σχολιάζει μεταξύ άλλων η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ, και προσθέτει πως «κανένας εκφοβισμός, καμία τρομοκρατία δεν μπορεί να απαγορεύσει τους νέους που διαδηλώνουν για το δίκιο τους και το μέλλον τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ