Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σχέδια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Και έναρξη της δίκης Τραμπ

Από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη από οπαδούς του Τραμπ με προτροπή του ίδιου

Copyright 2021 The Associated

Από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη από οπαδούς του Τραμπ με προτροπή του ίδιου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μπροστά στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του αμερικανικού λαού από την καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία, η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αναζητεί φόρμουλες εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το σχέδιο για αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια... από το 2025!

Ωστόσο, ακόμα κι αυτό το σχέδιο για αύξηση - ψίχουλα (μιας που οι πραγματικοί μισθοί σε πολλές κατηγορίες εργατών έχουν να αυξηθούν δεκαετίες) γίνεται θέμα παζαριού. Χαρακτηριστική είναι η άποψη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ότι το σχέδιο για αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια από το 2025 «θα μειώσει» τις θέσεις εργασίας κατά 1,4 εκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια και θα αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Στο μεταξύ η Βουλή των Αντιπροσώπων (όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) προσπαθεί να προωθήσει το πακέτο των 1,9 τρισ. που επιδιώκει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να (ξανα)στηρίξει όσα μονοπώλια υπέστησαν μείωση κερδοφορίας από την πανδημία. Παράλληλα προβλέπονται ψίχουλα και για ορισμένα νοικοκυριά που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα, καθώς μέσα σε 11 μήνες χάθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η δίκη Τραμπ στη Γερουσία

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε χτες η (δεύτερη) δίκη του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία για καθαίρεση, με την κατηγορία της υποκίνησης σε στάση και της παρότρυνσης στα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο.

Χτες, πρώτη μέρα της διαδικασίας, τα επιχειρήματα υπεράσπισης και κατηγόρων αναλώθηκαν πρώτα από όλα στο αν η ίδια η δίκη είναι συνταγματική ή όχι, δεδομένου ότι παραπέμπεται για «καθαίρεση» από το αξίωμά του ένας Πρόεδρος με ολοκληρωμένη θητεία. Η δίκη, που αποτελεί άλλη μια έκφραση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματική και να σταματήσει πριν καλά καλά αρχίσει, εφόσον ψηφίσουν κάτι τέτοιο 57 γερουσιαστές. Προ ημερών, 45 Ρεπουμπλικάνοι είχαν υποστηρίξει ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο δεν θεωρείται εύκολο να βρεθούν άλλες 12 ψήφοι ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της δίκης, αφού η Γερουσία είναι μοιρασμένη 50-50 ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, οι δύο πλευρές θα έχουν περιθώριο έως 16 ώρες συνολικά προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους περί συνταγματικότητας και περί της ουσίας των κατηγοριών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ