Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σε «πήλινα πόδια» ο εμβολιασμός και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού

Από τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Από τις κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Οσο η χώρα μετρούσε πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση αξιοποιούσε ως αντιπερισπασμό διάφορα σχέδια επί χάρτου για το «εθνικό σχέδιο εμβολιασμού», επιχειρώντας να συσκοτίσει την άρνησή της να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σήμερα η φάση των αναγκαίων εμβολιασμών είναι εδώ, όχι όμως και οι αναγκαίες δόσεις εμβολίων για να καλυφθεί έγκαιρα και με επάρκεια ο πληθυσμός, ούτε και το αναγκαίο προσωπικό για να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, τόσο για τις μεγάλες ανάγκες του ίδιου του εμβολιασμού όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το τρίτο κύμα να χτυπάει ήδη την πόρτα... Κι όλα αυτά ενώ οι ανάγκες υγειονομικής φροντίδας του λαού έχουν «απογειωθεί» μετά τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας και τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για «1.018 εμβολιαστικά κέντρα», χωρίς να διευκρινίζει ποιοι γιατροί και ποιοι νοσηλευτές θα τα στελεχώνουν 6 μέρες τη βδομάδα, δύο βάρδιες τη μέρα. Πόσο μάλλον όταν το προσωπικό της αποψιλωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εδώ και χρόνια δεν επαρκεί ούτε για την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών πρόληψης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων κ.λπ.


Δεν άργησε να φανεί ότι και σε αυτή την περίπτωση, πάντα στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή τακτική των επικίνδυνων «μπαλωμάτων», των αλλεπάλληλων μετακινήσεων προσωπικού.

Στις συνθήκες της πανδημίας, το ελάχιστο προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων έγινε «μπάλωμα» στις τρύπες των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδες ΠΦΥ ανέστειλαν τη λειτουργία τους και άλλες μετατράπηκαν σε δομές μίας νόσου, σε ΚY-Covid. Σήμερα βιώνουμε τη μεγαλύτερη ή μικρότερη αναστολή λειτουργιών σε υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, που επιφορτίζονται το καθήκον των εμβολιασμών χωρίς καμία ενίσχυση. Υπονομεύονται έτσι τόσο ο εμβολιασμός όσο και η ιατρική περίθαλψη χιλιάδων ανθρώπων, που είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας εδώ και ένα χρόνο, αυξάνοντας τους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας.

Απέναντι στη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, οι υγειονομικοί, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς αναδεικνύουν από την πρώτη στιγμή την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η δραστηριότητα αυτή κλιμακώθηκε με τη μέρα δράσης για την ΠΦΥ που οργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη, με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας και άλλες δομές ΠΦΥ σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συζητώντας με υγειονομικούς στη δημόσια ΠΦΥ, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει στο παρόν φύλλο ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνεπειών αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ακύρωση 100 ραντεβού τη μέρα και εκπαίδευση μίας ώρας

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο Υγείας Λένορμαν, ο ένας από τους τρεις ορόφους θα μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο οδοντιατρικό κέντρο της ΠΦΥ στη χώρα, με 40 οδοντιάτρους (πολλοί από τους οποίους είναι επικουρικοί), στο οποίο εξετάζονται πάνω από 300 ασθενείς τη μέρα, καθώς προσφέρονται ορθοδοντικές θεραπείες σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά από διάφορους νομούς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι οδοντίατροι θα κληθούν εκ περιτροπής να ακυρώνουν οδοντιατρικά ραντεβού μίας ή δύο ημερών, «εκτιμάται η ακύρωση 100 ραντεβού τη μέρα», προκειμένου να στελεχώνουν τις 6 εμβολιαστικές γραμμές. Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα πέρασαν και από υποτιθέμενη «εκπαίδευση για τις ανάγκες του εμβολιασμού», διάρκειας ...μίας ώρας! Η μετατροπή του 1ου ορόφου σε εμβολιαστικό κέντρο «έχει ως συνέπεια ήδη να δημιουργούνται συγχρωτισμός και στρίμωγμα, ιδιαίτερα του προσωπικού. Οι οδηγίες λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου αλλάζουν από μέρα σε μέρα, κανείς δεν έχει σαφή εικόνα», μας λέει η Νίκη Κότσυφα, επικουρική οδοντίατρος, μέλος του ΔΣ του Επιστημονικού Δυναμικού ΠΦΥ Αττικής.

«Διαρκώς αλλάζει και η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών (στόχος είναι 100 εμβολιασμοί τη μέρα). Το Κέντρο δεν είναι έτοιμο. Δεν έχουμε ούτε την ειδική γεννήτρια για το ψυγείο όπου φυλάσσονται τα εμβόλια», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει, «το μοναδικό οδοντιατρικό Κέντρο Υγείας στη χώρα σήμερα δεν έχει ούτε τα πλαστικά ποτηράκια που χρησιμοποιούνται στις ορθοδοντικές πράξεις, ενώ σε έλλειψη είναι ακόμα και οι αμπούλες αναισθησίας. Ο εξοπλισμός των ιατρείων πάει όλο και πιο πίσω, τόσο που με το ζόρι λειτουργεί».

«Λουκέτο» μετά τις 9 το βράδυ...

Εκρηκτική παραμένει και η κατάσταση στη Δυτική Αττική, η οποία βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων όπως διαρρέεται θα μετατραπεί κι αυτό σε εμβολιαστικό κέντρο, με το υπάρχον προσωπικό να μετακινείται εκ περιτροπής μεταξύ Επειγόντων και εμβολιασμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνταγογράφηση, το Καρδιολογικό Τμήμα και το ΩΡΛ θα αναστέλλουν τη λειτουργία τους 2 με 3 φορές τη βδομάδα, με περίπου 400 ασθενείς το μήνα να μένουν μετέωροι.

Το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας πλέον δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, μετά από απόφαση της 2ης ΥΠΕ. Εγινε εμβολιαστικό κέντρο και «τροποποιείται» η λειτουργία του: Για 6 μέρες τη βδομάδα θα λειτουργεί μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τις Κυριακές θα μένει κλειστό, καθώς όπως αναφέρεται «έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες ενίσχυσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είτε με προσλήψεις είτε με μετακινήσεις»... Χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν κενές 14 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, 11 οργανικές θέσεις γιατρών, δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος παιδίατρος, ενώ λείπουν κι άλλες σημαντικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, γιατροί Εργασίας. Ταυτόχρονα, διατηρείται ο διαχωρισμός - αν και συστεγάζονται - μεταξύ 1ου Κέντρου Υγείας και 2ου Κέντρου Υγείας (πρώην μονάδα του ΙΚΑ), με το προσωπικό τους να πηγαινοέρχεται από το ένα στο άλλο για τη στελέχωση του εμβολιαστικού κέντρου, με προγραμματισμένα ραντεβού να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο.

Βρέφη, έγκυες και ύποπτα περιστατικά στον ίδιο χώρο

Το Τοπικό Ιατρείο στο Νέο Ηράκλειο, που βρίσκεται στην ευθύνη του ΚΥ Νέας Ιωνίας, μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο, με αποτέλεσμα ασθενείς να στερούνται τις υπηρεσίες του και να αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας, το εμβολιαστικό κέντρο αναπτύχθηκε εντός του Κέντρου Μάνας και Παιδιού. Η δραστηριότητα του σταθμού στριμώχτηκε σε ένα γραφείο, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις εντός του ΚΥ, με αποτέλεσμα βρέφη, μικρά παιδιά και έγκυες, που είναι και ο πληθυσμός ευθύνης, να λαμβάνουν πλέον υπηρεσίες μέσα σε ένα χώρο όπου συνυπάρχουν νοσηρότητα, ύποπτα περιστατικά, γίνονται τεστ για Covid-19. Περίπου 20 έγκυες και 25 παιδιά παρακολουθούνται ημερησίως. Ο σταθμός είναι μία από τις ελάχιστες δομές που έχουν απομείνει, στοχεύει σε δύο σημαντικούς πληθυσμούς, σε υγιή παιδιά έως 17 ετών και σε έγκυες, παρακολουθείται η ανάπτυξη των παιδιών, διεξάγονται εμβολιασμοί, γίνεται προετοιμασία γονεϊκότητας κ.ά.

Μέσα και από τα παραπάνω παραδείγματα αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη δραματική κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ειδικότερα δε οι τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που μέσα στην καρδιά της πανδημίας και μπροστά στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού «έκοψε» άλλα 96 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ για το 2021!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ