Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρόμοια με Covid-19 ασθένεια πλήττει νεαρά άτομα

Νεαρά άτομα στις ΗΠΑ εμφάνισαν κάποια στιγμή δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στους πνεύμονες, εμετούς, αδυναμία κατακράτησης της τροφής και μείωση της οξυγόνωσης του αίματος στο 80% αντί του 95% και πάνω, με αποτέλεσμα αρκετά να καταλήξουν σε ΜΕΘ. Αξονικές τομογραφίες έδειξαν ένα θολό μοτίβο στους πνεύμονες, σαν τριμμένο γυαλί, ένδειξη σοβαρής ζημιάς, σαν αυτή που συναντάται συχνά στους ασθενείς με Covid-19. Οι γιατροί φυσικά τους εξέτασαν για κορονοϊό, αλλά όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Περαιτέρω διερεύνηση απέδειξε ότι οι νέοι αυτοί είχαν ασθενήσει από μια απειλητική κατάσταση της υγείας, που πρωτοεντοπίστηκε το 2019: Το EVALI, δηλαδή τη σχετιζόμενη με χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ατμίσματος βλάβη στους πνεύμονες. Οι πρώτες περιπτώσεις ασθενών με EVALI εμφανίστηκαν στο Γουισκόνσιν τον Ιούνη του 2019 και σύντομα άρχισαν να αναφέρονται ανάλογες περιπτώσεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Εως τα μέσα Φλεβάρη του 2020, 2.800 άνθρωποι είχαν νοσηλευτεί με αυτό το σύνδρομο και 68 είχαν πεθάνει. Τα 2/3 ήταν άντρες, στην πλειοψηφία τους νεαροί.

Διαπιστώθηκε ότι όλες οι περιπτώσεις σχετίζονταν με άτμισμα με χρήση υγρών που περιείχαν τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο ψυχοεπιδραστικό συστατικό της μαριχουάνας. Σε περισσότερα από τα μισά δείγματα που συνέλεξαν οι αρμόδιες αρχές διαπιστώθηκε η χρήση του οξικού άλατος της βιταμίνης Ε, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται για να γίνονται πιο παχιές οι κρέμες και για την οποία δεν υπήρχε καμία μελέτη για τις συνέπειες της εισπνοής της. Πειράματα με ποντίκια απέδειξαν ότι αυτή ήταν η αιτία.

Το EVALI είναι μία από τις τρεις ασθένειες που προκαλούνται από το άτμισμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η δημιουργία ουλών στους μικρούς σάκους αέρα των πνευμόνων, γνωστή και ως πνεύμονας ποπκόρν, διαπιστώθηκε ότι οφείλεται στο διακετύλιο, ένα αρωματικό που συνηθιζόταν να προστίθεται στο ποπκόρν. Το άτμισμα με νικοτινούχα υγρά συσχετίζεται επίσης με ένα είδος πνευμονίας.

Αν το EVALI δεν είχε εντοπιστεί πριν από την πανδημία Covid-19, με την οποία έχει παρόμοια συμπτώματα, είναι πολύ πιθανό να μη γινόταν αντιληπτό και ο αριθμός των θυμάτων απ' αυτό να ήταν πολύ μεγαλύτερος. Πολύ περισσότερο που και στις ΗΠΑ, όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, τα δημόσια συστήματα Υγείας μετατράπηκαν κατά την πανδημία σε συστήματα μίας νόσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ