Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Μαχητικό «παρών» ενάντια σε φραγμούς, καταστολή, κλειστές σχολές

Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Με νέες κινητοποιήσεις συνεχίζεται ο αγώνας των φοιτητών

Με δυνατή φωνή, με αποφασιστικότητα ενάντια στα μέτρα καταστολής στις σχολές, διεκδικώντας τις πραγματικές ανάγκες τους, οι φοιτητές διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα ακόμα μεγάλο συλλαλητήριο. Στο πλευρό τους μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι διεκδίκησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή, φέρνει πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών, υψώνει περισσότερα εμπόδια στη μόρφωση, και ένωσαν τις φωνές στο αίτημα να παρθούν άμεσα μέτρα για ανοιχτά σχολεία και σχολές.

Ξεκινώντας από τα Προπύλαια όπου είχε δοθεί το ραντεβού, πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία με στάση στο Σύνταγμα, η οποία ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια. Σε όλη τη διάρκειά της από τα φοιτητικά μπλοκ ακούγονταν συνθήματα που εξέφραζαν τα αιτήματα που διεκδικούν όλο αυτό το διάστημα: «Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία, δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες απ' όλες τις σχολές», «Εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές, δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές». Τα παραπάνω εναλλάσσονταν με συνθήματα όπως «Φοιτητές - μαθητές, ενωμένοι νικητές», «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» και «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», θυμίζοντας ότι σε πρωτόγνωρες συνθήκες βρήκαν αγωνιστική απάντηση οι προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει μέσα στην πανδημία το ένα αντιεκπαιδευτικό μέτρο μετά το άλλο.


«Είμαστε ξανά χιλιάδες! Δίνουμε απάντηση στην κυβέρνηση: Διεκδικούμε εδώ και τώρα να ανοίξουν οι σχολές - να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», δήλωναν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι φοιτητές, τονίζοντας τη συμπόρευση ενάντια στο νομοσχέδιο, η οποία εκφράστηκε και χτες, με την παρουσία Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση, της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού ΑΕΙ, των σπουδαστών των Δημοσίων ΙΕΚ, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και άλλων. Το δικό τους δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι μαθητές, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση «δεν είμαστε πειραματόζωα», όπως θέλει να τους κάνει η κυβέρνηση με τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης, και διεκδικώντας ασφαλή σχολεία.

Σε ένα μαζικό συλλαλητήριο που στην αιχμή του είχε την καταδίκη της καταστολής στα ΑΕΙ, οι αστυνομικές δυνάμεις, αξιοποιώντας ενέργειες μιας ομάδας κουκουλοφόρων, προχώρησαν σε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, όταν τα τελευταία μπλοκ περνούσαν μπροστά από τη Βουλή.

Η διαδήλωση όμως συνεχίστηκε κανονικά και ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια, ανανεώνοντας το ραντεβού σε νέες κινητοποιήσεις που ήδη έχουν αποφασίσει οι φοιτητές. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα με τη συμμετοχή 26 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με φοιτητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Φλεβάρη στη 1 το μεσημέρι και με μεγάλο απογευματινό συλλαλητήριο μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό, τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.


Για αύριο Σάββατο προγραμματίζεται παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αιτήματα των φοιτητών στο λαό, και τη Δευτέρα 8/2 αποκλεισμοί και κινητοποιήσεις στα Ιδρύματα της Αττικής.

Το κάλεσμα της σύσκεψης απευθύνεται προς κάθε φοιτητικό σύλλογο για να πάρει μέτρα ενημέρωσης των φοιτητών και διάδοσης των δίκαιων αιτημάτων τους και να γίνουν συνεδριάσεις την επόμενη βδομάδα ενόψει του νομοσχεδίου. «Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές! Γι' αυτό, ζωντανεύουμε τις σχολές μας και ενεργοποιούμε τους συλλόγους μας μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενωμένοι, βγαίνουμε δυναμικά στο δρόμο και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό θα βγούμε και πάλι μπροστά μέχρι να νικήσουμε. Οι κινητοποιήσεις της προηγούμενης βδομάδας ήταν μόνο η αρχή. Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα περάσει!», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο συλλαλητήριο χτες για σπουδές και πτυχία με αξία, ενάντια στην καταστολή(2022-09-28 00:00:00.0)
Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο!(2022-06-03 00:00:00.0)
Νέοι σταθμοί στον αγώνα που δυναμώνει!(2021-01-30 00:00:00.0)
Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα(2021-01-26 00:00:00.0)
Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση από την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση(2021-01-22 00:00:00.0)
Στους δρόμους απαντούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική(2021-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ