Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αξονες πλήρους εκχώρησης

Την εμπορευματοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε πολλά επίπεδα προαγγέλλουν οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου του υπουργείου Υγείας που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Σύλλογος των Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ και κατ' επίφαση αναφέρεται σε «ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα στην ΠΦΥ». Στην ουσία και μέσα απ' την περιγραφή των εργασιακών σχέσεων που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν οι γιατροί του Ιδρύματος ΠΦΥ εξαντλείται στην περιγραφή των συμβάσεων που θα μπορεί να κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο αυτό δόθηκε απ' το περασμένο φθινόπωρο στην Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και χρησίμευσε ως βάση για το λεγόμενο διάλογο που δεν κατέληξε πουθενά. Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας μετά τη συνάντησή του με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ (28.11.2001), επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο Γενάρη του 2002. Νεότερες όμως πληροφορίες θέλουν τη δημοσιοποίησή του το Μάρτη του 2002.

Σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού προσωπικού που θα πάρουν μέρος στο υποτιθέμενο ενιαίο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ στο σχέδιο του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

  • Προσωπικοί γιατροί και προσωπικοί παιδίατροι: Θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι και θα συμβάλλονται με τον ΟΔΙΠΥ και το αντίστοιχο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Με άλλα λόγια εξοβελίζεται και ως έννοια ο οικογενειακός γιατρός.

  • Γιατροί ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας: Θα ανήκουν στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ και θα προσλαμβάνονται μετά από κρίση από τα αντίστοιχα όργανα αξιολόγησης των γιατρών του ΕΣΥ και θα εξελίσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
  • Γιατροί ειδικοτήτων συμβεβλημένοι με τον ΟΔΙΠΥ: Θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα συμβάλλονται με τον ΟΔΙΠΥ και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΟΔΙΠΥ, στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Στο μεταβατικό στάδιο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρξουν διαφορετικές εργασιακές σχέσεις «προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του υπηρετούντος σήμερα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς που θα ενταχθούν στον ΟΔΙΠΥ ιατρικού προσωπικού».

Ειδικότερα για τους υπηρετούντες σήμερα γιατρούς και οδοντιάτρους στο ΙΚΑ προτείνονται οι παρακάτω δυνατότητες:

Οι μόνιμοι γιατροί να διατηρήσουν το σημερινό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας, έχοντας παράλληλα και το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου. Να διεκδικήσουν την κατάληψη θέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία, έχοντας κατά τη διαδικασία αξιολόγησης ειδικό πλεονέκτημα (bonus) έναντι των λοιπών υποψηφίων, ανάλογο με το χρόνο προϋπηρεσίας τους στο ΙΚΑ. Να καταλάβουν θέση προσωπικού γιατρού. Να παραμείνουν στο ΙΚΑ με το σημερινό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.

Για τους υπηρετούντες σήμερα οικογενειακούς γιατρούς εφόσον δεν επιθυμούν την υπαγωγή τους σε μια εκ των παραπάνω κατηγοριών προτείνεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προσωπικού γιατρού σύμφωνα με το σχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ