Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» οι διεργασίες με μοχλό και το Φόρουμ για την Ενέργεια

Για «φάκελο» που «θα συζητηθεί περιεκτικά» μίλησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας και συμπληρώνοντας: «Η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι με θετικό τρόπο, ως ένα κράτος που πιστεύει στη διπλωματία (...) Αναμένουμε και η Ελλάδα να προσεγγίσει θετικά». Εξάλλου, επιβεβαιώνοντας ότι για την Αγκυρα είναι όλα στο τραπέζι, ο Τσελίκ επανέλαβε τα περί «στρατιωτικοποίησης εκ νέου των αποστρατικοποιημένων νησιών» που «δεν είναι ένα σωστό βήμα» και επέκρινε την ελληνική πλευρά, επειδή «υιοθετεί μια στάση μη ανοχής και στην έκφραση "Τούρκος" και στην έκφραση "μειονοτικός"», καταλήγοντας ότι «αναμένουμε να είναι ευαίσθητοι στο θέμα της ρητορικής που χρησιμοποιούν κατά της Τουρκίας».

Ο Τσελίκ μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, και για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, λέγοντας ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει εδραιωμένος αντιαμερικανισμός, αλλά υπάρχει «φυσιολογική αντίδραση» στην «επαφή» των ΗΠΑ με την PKK/YPG, που «διοργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία», καταλήγοντας πάντως ότι «(με τις ΗΠΑ) έχουμε να κάνουμε σημαντικές δουλειές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε με μια συμμαχική σχέση που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Την ίδια στιγμή, ανάλυση στη χτεσινή «Χουριέτ» με τίτλο «Αγκυρα και Αθήνα πρέπει να ακούσουν τον Παπανδρέου» αναφερόταν σε συνέντευξη του Ελληνα πρώην πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ στο δίκτυο NTV, κατά την οποία υποστήριζε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακοίνωση της προσφυγής τους στο Διεθνές Δικαστήριο και επισήμαινε: «Θα πρέπει να είμαστε ικανοί να δείξουμε ότι μπορούμε να γίνουμε δύναμη ειρήνης και συνεργασίας για όλη την περιοχή μας όταν εργαζόμαστε μαζί. Αν δεν εργαστούμε (μαζί), τότε θα γίνουμε μέρος πολύ πιο σύνθετων προβλημάτων. Τι θα διαλέξουμε;... Η διπλωματία δεν πρέπει να στρατιωτικοποιείται και πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς κινήσεις. Οταν το κάνουμε αυτό, όχι μόνο οι χώρες μας, αλλά όλη η Μεσόγειος και η ΕΕ θα ωφεληθεί...».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι «μια γνήσια συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ μπορεί να φέρει πραγματικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, περιλαμβανομένων του Μεταναστευτικού, του Εμπορίου, της Ενέργειας, Ασφάλειας και Αμυνας, όπως και σε Συρία, Λιβύη, Βαλκάνια, Καύκασο, άλλα θέματα».

Διευρύνονται οι διεργασίες για το Φόρουμ

Στο μεταξύ, βασικό «όχημα» για την προώθηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης αποτελεί το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, το καταστατικό του οποίου κυρώθηκε την Τετάρτη από την ελληνική Βουλή και στο οποίο (σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας) οι ΗΠΑ υπέβαλαν στις 13 Γενάρη επίσημο αίτημα για να γίνουν μέλη (έως τώρα συμμετέχουν ως παρατηρητές).

Να σημειωθεί πως μετά τις αναφορές του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, ότι η χώρα του θα χαιρόταν να δει την Τουρκία να συμμετέχει στο Φόρουμ, όπως και τις σχετικές δηλώσεις Δένδια (βλέπε σχετικό θέμα), και η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, επανέλαβε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι το Φόρουμ είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές του καταστατικού της, οι οποίες τάχα αφορούν και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατών - μελών όσον αφορά τους πόρους φυσικού αερίου, αλλά και τον σεβασμό της διεθνούς νομοθεσίας και του δικαίου της θάλασσας.

Στο μεταξύ, προχτές, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής εξέτασε με τη μορφή του κατεπείγοντος το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για το Καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum και σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια.

Η Πηλείδου υπεραμύνθηκε της σημασίας του Οργανισμού και μίλησε για το «έντονο ενδιαφέρον» που υπάρχει και έχουν εκφράσει η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε και σε ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Ρωσία. Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Λιλλήκας (και πρόεδρος της Συμμαχίας «Πολιτών»), ανάμεσα σε άλλα είπε ότι καλό θα ήταν σε αυτό το Φόρουμ να συμμετέχουν και ο Λίβανος και η Συρία, παρόλο που, όπως είπε, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις σχέσεις Λιβάνου - Ισραήλ, όπως και με τη Συρία, που δυσκολεύουν αυτήν την εξέλιξη, για να καταλήξει στον «γεφυρωτικό ρόλο» που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σταθερά για «δύο κράτη» ο Τατάρ

Στο μεταξύ, κι ενώ τα σχέδια συνεκμετάλλευσης προωθούνται με «όχημα» και το Φόρουμ, που στήθηκε με την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΕΕ, με όλες τις πλευρές να σημειώνουν την αξία που θα είχε και η διευθέτηση του Κυπριακού σε αυτή την κατεύθυνση, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επανέρχεται καθημερινά στην ανάγκη αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Αυτήν τη φορά μίλησε σε διαδικτυακή ημερίδα για «Το Μέλλον της Κύπρου», που συνδιοργάνωσαν οργανώσεις Τουρκοκυπρίων από τη Βρετανία με συντονιστή τον Βρετανό πρώην υπουργό της Κοινωνίας των Πολιτών, Μπρουκς Νιούμαρκ, και αναφερόμενος στις προϋποθέσεις μιας «μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης στην Κύπρο», είπε ότι «οι Τουρκοκύπριοι εδώ και αρκετό καιρό διαχειρίζονται μόνοι τις κρατικές υποθέσεις τους... Γι' αυτόν το λόγο λέμε στη διεθνή κοινότητα ότι δικαιούμαστε να αναγνωριστεί το κράτος μας... Ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, η πολιτική μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν δυο ίσα κυρίαρχα κράτη στο νησί», επιμένοντας πως «οι νέες συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στην ίση κυριαρχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ