Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δεν ξεχνάμε τα ολοκαυτώματα του ναζισμού. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

Ανακοίνωση για τη Διεθνή Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων

Αουσβιτς: Φυλακισμένοι υποδέχονται τους απελευθερωτές του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού
Αουσβιτς: Φυλακισμένοι υποδέχονται τους απελευθερωτές του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού
«H 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων, μας θυμίζει τα φρικιαστικά εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος με τις εκατόμβες αθώων θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και στα κατεχόμενα από τους ναζιστές εδάφη άλλων χωρών, όπως και στη χώρα μας, που δείχνουν και την εγκληματική φύση του φασισμού - ναζισμού»: Τα παραπάνω τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αφορμή τη χτεσινή Διεθνή Μέρα Μνήμης των Ολοκαυτωμάτων.

Πρόκειται για εγκλήματα που η ιστορική μνήμη «έχει καταγράψει στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, δείγμα της αδίστακτης, χωρίς όρια εγκληματικής φύσης του κεφαλαίου κατά των λαών», αναφέρει και θυμίζει ότι τη δολοφονική μανία του ναζιστικού καθεστώτος την πλήρωσαν και οι Γερμανοί κομμουνιστές και αντιφασίστες.

Αφού καταγράφει τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε και η Ελλάδα στην Κατοχή από τους ναζί, όπως στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στη Βιάννο, στην Κάνδανο κ.α., υπογραμμίζει ότι τα εγκλήματα αυτά «δεν μπορούν και ούτε επιτρέπεται να ξεχαστούν όπως πασχίζουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία».

«Δεν ξεχνάμε, επίσης, την τεράστια συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού», προσθέτει σε άλλο σημείο η ΠΕΑΕΑ, «που με τεράστιες θυσίες τσάκισαν τον χιτλερικό φασισμό, αλλά και τη συμβολή των αντιστασιακών κινημάτων της κατεχόμενης Ευρώπης όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, όπως και στην Ελλάδα με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κάνει ξεχωριστή αναφορά στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για αυτή τη θηριωδία, τονίζοντας ότι η ΟΔ της Γερμανίας, ως διάδοχο κράτος, αρνείται να προχωρήσει στην εξόφληση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων. Και αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που αρνούνται να τις διεκδικήσουν. Στο ίδιο πλαίσιο η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναδεικνύει την επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας, που επιχειρεί και το γερμανικό κράτος, όπως με το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ή με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»,το οποίο θα διδάσκεται στα σχολεία, καθώς και με τη δράση του «Ιδρύματος Ελληνογερμανικής Νεολαίας». «Με όλα αυτά τα επιτελεία η ΟΔΓ, συμβάλλοντας με κάποιες προσφορές για έργα σε δήμους, επιδιώκει να ξεχαστεί το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων. Και σ' αυτό συμβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση υπονομεύοντας τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διατυπώνοντας ξανά τη δίκαιη λαϊκή απαίτηση για δικαίωση των θυμάτων του ναζισμού. «Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ που με συνέπεια στηρίζει τον αγώνα μας θα συνεχίσουμε τους πολύχρονους αγώνες μας για την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού», αναφέρει.

«Παράλληλα, δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε ο λαός μας να μην ξεχνά, οι νέες γενιές να μαθαίνουν για την εγκληματική φύση του φασισμού και τις αιτίες που τον γεννούν για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοιες καταστάσεις», τονίζει η ΠΕΑΕΑ, καλώντας στον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, «ως τον μόνο συνεπή δρόμο κατά του φασισμού», προσθέτει η ανακοίνωση που καλεί σε πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους πολέμους και τις επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ