Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα «δώρα» στο κεφάλαιο, νέα «μπαλώματα» για τις ανάγκες του λαού

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται αύριο Πέμπτη ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προσφέρει νέα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους και προβαίνει σε νέα «μπαλώματα» για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ανοίγοντας άλλες σοβαρές τρύπες σε βάρος της υγείας του λαού.

Το νομοσχέδιο, πέραν της κύρωσης συμβάσεων δωρεάς, μεταξύ του Δημοσίου και του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση», καθώς και «της κ. Αννας Μαρίας - Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας», περιλαμβάνει σειρά διατάξεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το νέο «δώρο» στους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους χαρίζει ένα μέρος από αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα έπρεπε να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το λεγόμενο «clawback»). Ακόμα τα άρθρα που προβλέπουν, αντί για μαζικές προσλήψεις, «ανακύκλωση» του ήδη εξαντλημένου προσωπικού των νοσοκομείων στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και εισαγωγή κριτηρίων για τους γιατρούς που έχουν καταθέσει αιτήσεις για μόνιμες θέσεις, αντί να προσληφθούν όλοι με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ότι «ναι, χρησιμοποιούμε το δυναμικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», αλλά, ισχυρίστηκε, «έχουμε προχωρήσει και στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας», κάνοντας λόγο για 625 εγκεκριμένες προσλήψεις προσωπικού που... «θα» γίνουν για τα εμβολιαστικά κέντρα. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι ήδη έχει αρχίσει η αναστολή ιατρικών λειτουργιών στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, την οποία η κυβέρνηση βαφτίζει... «αναδιάταξη δυνάμεων»!

Αναφερόμενος στο «ζεστό» χρήμα που εξασφαλίζει η κυβέρνηση στους φαρμακοβιομήχανους, ο Β. Κοντοζαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «τα κίνητρα για τη βιομηχανία είναι πολύ σημαντικά» και ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, όπως «ο συμψηφισμός του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης», δίνεται «το μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν ότι μπορούν να επενδύσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε, μέσω του εισηγητή του, Ν. Ηγουμενίδη, ως υπερασπιστής του δημόσιου συστήματος Υγείας και της ΠΦΥ, όταν ως κυβέρνηση έβαλε και τη δική του σφραγίδα στη σημερινή τους άθλια κατάσταση. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση «για ελλιπή χρηματοδότηση» και «άρνηση μόνιμων προσλήψεων», όταν και η κυβέρνησή του διακρίθηκε τόσο στο παραπέρα τσεκούρωμα της κρατικής χρηματοδότησης όσο και στην ακόμα μεγαλύτερη απογείωση της «ευελιξίας» στο ΕΣΥ.

Τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι παράλληλα με τη μετατροπή των νοσοκομείων και ολόκληρου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μιας νόσου μέσα στην πανδημία, τώρα «έχουμε και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα», με το νομοσχέδιο να «προχωρά σε ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα, υπερφορτωμένα νοσοκομεία».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εξήγηση: «Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία, που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυσή τους;», ενώ αναμένεται και τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ρώτησε ακόμα: «Πώς η κυβέρνηση θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ωρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων, με τις ατέλειωτες, δηλαδή, ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που διογκώνονται, με τους χιλιάδες υγειονομικούς που παράλληλα νοσούν, με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες;».

«Τα αδιέξοδα που βιώνει ο λαός από την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τη θωράκιση των κερδών, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ