Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αμέτρητο το βάθος των ανταγωνισμών

Το κυνήγι του κέρδους στερεί από τους λαούς την όποια θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό

2021 Christopher Dolan

Την ώρα που οι επίσημα καταγεγραμμένοι νοσούντες στον κόσμο από την COVID-19 ξεπέρασαν χτες τα 100 εκατομμύρια (100.338.749 την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) και οι νεκροί έφτασαν τα 2.152.444 συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς στην παραγωγή και κατά συνέπεια στη διανομή και παράδοση των εμβολίων, που κράτη και διακρατικές ενώσεις όπως η ΕΕ έχουν προπληρώσει από το ξεζούμισμα των λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, υποκριτικές είναι οι αιτιάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων κρατών - μελών της, που φτάνουν και σε λεονταρισμούς για νομικές προσφυγές κατά φαρμακευτικών εταιρειών όπως οι αμερικανικές «Pfizer» και «Μoderna», η βρετανο-σουηδική «ΑstraZeneca». Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει προκαταβολικά την παραγωγή των εμβολίων, ενώ εξακολουθεί να κρατάει στο σκοτάδι τις συμφωνίες που έχει κλείσει στο όνομα της «εμπιστευτικότητας» και του να μη θιγεί «ο ελεύθερος ανταγωνισμός». Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι το εμπόδιο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπότητας σε κάθε διαθέσιμο «όπλο» κατά της πανδημίας είναι ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους για τα υπερκέρδη και ανάμεσα σε αστικά κράτη. Ακόμα επιβεβαιώνεται ότι είναι παραμύθι όσα «σερβίρουν» αστοί πολιτικοί και τεχνοκράτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περί αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οσο κριτήριο της παραγωγής είναι το καπιταλιστικό κέρδος και το Φάρμακο και η Υγεία είναι εμπορεύματα, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ούτε στην έρευνα ούτε στην παραγωγή (όπου η πατέντα είναι επτασφράγιστο μυστικό) ούτε και στη διάθεση και διανομή. Γι' αυτό οι πιο ισχυρές οικονομικά χώρες έχουν καπαρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων, ενώ άλλες, πιο αδύναμες, βλέπουν ...με το κιάλι τα φιαλίδια.

Ενώ λοιπόν αυτή είναι η πραγματικότητα, οι αστικές κυβερνήσεις εμφανίζονται να τα βάζουν με τις φαρμακευτικές, την ίδια στιγμή που τους έχουν εξασφαλίσει πακτωλό επιχορηγήσεων, αλλά και όλο το απαραίτητο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» προκειμένου να ξεσαλώνουν σε βάρος της ουσιαστικής θωράκισης της υγείας. Οι όποιες αντιπαραθέσεις εμφανίζονται δεν έχουν στο επίκεντρο την προστασία της υγείας των λαών, αλλά τους ανταγωνισμούς, τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των κρατών, την κούρσα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εξαπάτηση για δήθεν έλεγχο των μονοπωλίων

Η ΕΕ ταυτόχρονα συνεχίζει την εξαπάτηση των λαών ότι θα δημιουργήσει μηχανισμό ελέγχου και περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται στην Ευρώπη προς άλλες κατευθύνσεις. Μάλιστα, η Γερμανία, μέσω του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, εμφανίστηκε να υπερθεματίζει για μια τέτοια πρόταση. Και για να βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» αυτού που αποκλείει άλλους έσπευσε να δηλώσει: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο». Και πρόσθεσε, στη λογική του ...όποιος προλάβει: «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της».

Οι εταιρείες έχουν τους σχεδιασμούς τους και πράττουν ανάλογα με το τι τους συμφέρει καλύτερα. Για παράδειγμα, η «AstraZeneca» εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι το Μάρτη για τις προμήθειες του εμβολίου της στις χώρες της ΕΕ. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο «Ρόιτερς» πως η εν λόγω εταιρεία έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ (από τη φοροαφαίμαξη των λαών) τον περασμένο Αύγουστο, για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι το Μάη η συγκεκριμένη εταιρεία είχε κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για άλλα 300 εκατομμύρια δόσεων έναντι 1,2 δισ. δολαρίων και με τη Βρετανία, επίσης το Μάη, για 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια). Αντίστοιχα αλισβερίσια έχουν γίνει από άλλες εταιρείες και με άλλες αστικές κυβερνήσεις.

Ιδια εικόνα υπάρχει και στα φάρμακα που παράγουν οι ίδιοι όμιλοι, που εμφανίζεται να βοηθάνε στη θεραπεία της ασθένειας COVID-19 (π.χ. με τα μονοκλωνικά αντισώματα). Και σε αυτήν την περίπτωση όχι μόνο δεν υπάρχει διεπιστημονική και διακρατική συνεργασία αλλά κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για τα μερίδια της αγοράς, με τους ασθενείς των λαϊκών στρωμάτων να μην έχουν - λόγω του μεγάλου κόστους - δυνατότητες πρόσβασης σε τέτοιες επιλογές.

Φουντώνει ο ανταγωνισμός

Το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας απασχολεί, όπως ήταν αναμενόμενο, και τη φετινή διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας (που γίνεται αυτήν τη βδομάδα με τηλεδιασκέψεις). Πρόκειται για την ετήσια σύναξη των εκπροσώπων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, επιχειρηματιών που συνήθως επιδίδονται στο πώς θα ...εξανθρωπίσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έκανε εκκλήσεις για την «πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων» και για ...επικράτηση της «πολυμέρειας αντί του προστατευτισμού». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε προχτές και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, που κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και της κλιματικής αλλαγής και άλλων προκλήσεων, για να «μην υπάρξουν συγκρούσεις» και νέος «ψυχρός πόλεμος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός φουντώνει καθώς το κάθε μονοπώλιο, η κάθε αστική τάξη θέλει να προλάβει ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο αυτό και τα ρωσικά μονοπώλια διευρύνουν τις συνεργασίες και τις πωλήσεις των δικών τους εμβολίων. Η Ρωσία κλείνει συμφωνία με το Ιράν για τη διάθεση του εμβολίου Sputnik-V και συζητάει για την παραγωγή του και σε ιρανικό έδαφος. Επίσης, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία για αγορά 200.000 δόσεων του Sputnik-V. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να αρχίσει η μαζική παραγωγή και του δεύτερου ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona, το Φλεβάρη, ενώ τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε κυκλοφορία και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο.

Επίσης, και η Κίνα με τα δύο έως τώρα εγκεκριμένα εμβόλιά της διευρύνει τις συμφωνίες με χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

  • Παράλληλα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που παρατηρείται νέα έξαρση της πανδημίας αυστηροποιούνται τα περιοριστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις. Στην Ολλανδία η αστυνομία συνέλαβε έως και χτες περισσότερα από 150 άτομα, που αντιδρούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 το πρωί) και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ