Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να ακυρώσουμε στην πράξη τις απαιτήσεις των ξενοδόχων

Κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής με αφορμή τη νέα Σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Χαμηλότερους μισθούς για «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο και εργαζόμενους σε ξενοδοχεία με λιγότερα από 20 δωμάτια, καθώς και κατάτμηση της χορήγησης των εβδομαδιαίων ρεπό, περιλαμβάνει η νέα Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕΕΤ) με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει ισχύ έως το τέλος του 2022.

Αναλυτικότερα, προβλέπει χαμηλότερο μισθό για τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο, στις ειδικότητες της κατηγορίας Δ (καθαρίστριες, λαντζέρηδες κ.ά.), οι οποίοι θα αμείβονται όχι με τον μισθό της ΣΣΕ αλλά με τον κατώτατο μισθό προσαυξημένο κατά 13%, μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες δουλειάς. Αντίστοιχα, χαμηλότεροι μισθοί προβλέπονται για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία τα οποία έχουν λιγότερα από 20 δωμάτια και βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Επιπλέον, η χορήγηση των δύο ρεπό τη βδομάδα δεν θα γίνεται συνεχόμενα αλλά τμηματικά, ενώ και στη νέα ΣΣΕ διατηρείται η δυνατότητα των εργοδοτών να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς μέρα ξεκούρασης από 1/6 έως 30/9 και από 15/12 έως 15/2 στο όνομα της αυξημένης πληρότητας και του φόρτου εργασίας.

«Για άλλη μια φορά, οι ξενοδόχοι με τη συναίνεση της κυβέρνησης και των στηριγμάτων τους μέσα στην Ομοσπονδία, επιδιώκουν να μεταφέρουν το βάρος της νέας κρίσης στις πλάτες μας», σχολιάζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και υπενθυμίζει ότι οι εργοδότες του κλάδου είναι «αυτοί που θησαύρισαν με τη δική μας δουλειά όλα τα προηγούμενα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης και των κερδών, μέσω της γενίκευσης της μερικής απασχόλησης, των εργολαβιών, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, του 10ωρου και του 7ήμερου».

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ως φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, δεν δίστασε να αναιρέσει τις αποφάσεις της Ολομέλειας της διοίκησης, από τον Μάρτη μέχρι πρόσφατα, για υπογραφή Σύμβασης χωρίς καμία αρνητική αλλαγή στους όρους αμοιβής και εργασίας», σημειώνει.

Κόντρα στο ψευτοδίλημμα «Συλλογική Σύμβαση με μειώσεις δικαιωμάτων ή ατομικές συμβάσεις» αλλά και στην επιζήμια λογική της στήριξης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων με την απατηλή προσδοκία της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της βελτίωσης των όρων δουλειάς, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής να οργανώσουν τον αγώνα προτάσσοντας τις δικές τους ανάγκες. «Ολοι μαζί μέσα από το Συνδικάτο μας και τα σωματεία στους χώρους δουλειάς, με νέες σωματειακές επιτροπές, με αποφασιστικό και μαζικό αγώνα μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τις απαιτήσεις των ξενοδόχων και συνεταίρων τους», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ