Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πακέτα κρατικής στήριξης στο κεφάλαιο

Μεταξύ άλλων 120 εκατ. «ζεστό» χρήμα στην «Aegean»

Στη Βουλή κατατέθηκαν αργά χτες το βράδυ οι νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρηματικών ομίλων και της εργοδοσίας, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα κάλυψης των ζημιών που εμφάνισαν επιχειρήσεις στη διάρκεια του 2020. Το νέο πακέτο αφορά την κρατική επιδότηση πάγιων λειτουργικών δαπανών που δεν καλύπτονται από υπάρχοντα προγράμματα, ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους προορίζεται για τις ισχυρότερες επιχειρήσεις. Οι σχετικές εξειδικεύσεις παραπέμπονται στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ωστόσο σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Κομισιόν, η κρατική ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η κρατική ενίσχυση της «Aegean» με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα πρόωρης εκταμίευσης των κεφαλαίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και μάλιστα πριν από την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχετικά κονδύλια, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα διοχετευθούν μέσω αντίστοιχης εκταμίευσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, με δημοπρασία κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε χτες ότι η έκδοση θα γίνει στο κοντινό μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ενώ η σχετική εντολή ανάθεσης δόθηκε στους ομίλους Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοπρασία θα διενεργηθεί σήμερα Τετάρτη με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ρηχή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία στο 5,5% για το 2021 και 4,2% το 2022 (έναντι βύθισης 3,5% το 2020) βλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δημοσιοποιήθηκε χτες. Ταυτόχρονα ο πήχης για την Ευρωζώνη τοποθετείται στο 4,2% και στο 3,6% αντίστοιχα, έναντι κατρακύλας 7,2% το 2020.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

Ευρωζώνη: 4,2%, 3,6%. Γερμανία: 3,5%, 3,1%. Γαλλία: 5,5%, 4,1%. Ιταλία: 3%, 3,6%, Ισπανία: 5%, 4,7%.

HΠΑ: 4,3, 3,1%. Kίνα: 8,1%, 5,6%. Ιαπωνία: 3,1%, 2,4%. Ρωσία: 3%, 3,9%.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «οι πρόσφατες εγκρίσεις εμβολίων έχουν αυξήσει τις ελπίδες αναστροφής της πορείας της πανδημίας αργότερα φέτος, ωστόσο τα νέα κύματα και οι νέες μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν ανησυχίες για τις προοπτικές». Σε αυτό το πλαίσιο, ιεραρχείται η ανάγκη συνέχισης των ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως λένε, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική στήριξη έως ότου η ανάκαμψη «παγιωθεί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ