Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αύριο η μέρα δράσης στα νοσοκομεία και τις διοικήσεις των ΥΠΕ

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Με νέες πανελλαδικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, της υγείας και της ζωής του λαού, απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που εξακολουθεί να αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία και, συνολικότερα, βάζοντας σε προτεραιότητα την «υγεία» των επιχειρηματικών ομίλων.

Αύριο, Πέμπτη, με αποφάσεις των Ομοσπονδιών Νοσοκομειακών Γιατρών και Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι υγειονομικοί προχωρούν σε μέρα δράσης στα νοσοκομεία, με κινητοποιήσεις στις πύλες τους, στους δρόμους έξω από αυτά, σε διοικήσεις των ΥΠΕ κ.α.

Στην Αττική, με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», «Αττικόν» και Νίκαιας, θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στη συμβολή των οδών Θηβών και Μπελογιάννη, και πορεία στα γραφεία της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Δαφνί», «Δρομοκαΐτειο», «Ασκληπιείο», «Μεταξά» και «Τζάνειο». Στην κινητοποίηση καλούν επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Επιπλέον, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στα Επείγοντα.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ προχωρά σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου.

Στη Λάρισα, οι υγειονομικοί πραγματοποιούν στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στη Λευκάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου. Την κινητοποίηση στηρίζει το Εργατικό Κέντρο.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

  • Στις 3 Φλεβάρη οργανώνουν μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τοπικές μορφές δράσης στα Κέντρα Υγείας για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής της.
  • Στις 16 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, με συγκέντρωση στα υπουργείο Εργασίας και Υγείας. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.
Επιβεβλημένη η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η συνέχιση της επιδημίας σε συνδυασμό με τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό για να σταματήσει η μετατροπή τους σε νοσοκομεία μιας νόσου, που έχει αφήσει χιλιάδες οικογένειες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται και έχουν περιοριστεί οι επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, εκθέτοντας χιλιάδες ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και απώλειας της ζωής τους.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις υγειονομικών από τμήμα σε τμήμα, από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμη και άλλης υγειονομικής περιφέρειας, για να καλυφθούν με πρόχειρο τρόπο οι ελλείψεις σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, ενώ ΜΕΘ και κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 προέρχονται από τη μετατροπή άλλων αναγκαίων ΜΕΘ και κλινικών για άλλες παθήσεις και υποστελεχώνονται συχνά με ανεκπαίδευτο και ανεπαρκές προσωπικό.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί "θωράκισης του ΕΣΥ", η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά είναι ότι οι δημόσιες μονάδες Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και το 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ την τριετία 2017 - 2019 η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Απογραφή Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο) ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.632 εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο (από 78.220 το Γενάρη του 2020 σε 76.588 το Δεκέμβρη του 2020).

Αντίστοιχα, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσλήψεις επικουρικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και δωρεές επιχειρηματικών ομίλων - που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την Υγεία.

Οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση τους εξασφάλισε νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών ΜΕΘ, της "ενοικίασης" κλινών και της κερδοσκοπίας στα τεστ για τον SARS-CoV-2. Ενώ, λόγω και της ανυπαρξίας έστω και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας ασθενών και υγειονομικών, ιδιωτικές μονάδες αποτέλεσαν εστίες διασποράς της νόσου».

Σύγκρουση με τον ορατό εχθρό, για την υγεία και τα δικαιώματά μας

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς η Γραμματεία επισημαίνει: «Αν και η ανάπτυξη της επιστήμης έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εμβόλια, η ανάγκη για μαζική παραγωγή των εμβολίων "εμποδίζεται" από τους ανταγωνισμούς μεταξύ πολυεθνικών φαρμάκου και κρατών για την "κατοχή" των εμβολίων και τα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται (...) Ταυτόχρονα, ο έγκαιρος μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού υπονομεύεται από την υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτέλεσμα είναι να αναστέλλεται μεγάλο μέρος της υπόλοιπης λειτουργίας σε όσα Κέντρα Υγείας γίνονται εμβολιασμοί, αλλά και να επιβαρύνονται τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και τα ειδικά, π.χ. αντικαρκινικά, ψυχιατρικά, με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον πληθυσμό».

«Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας», σημειώνει η ανακοίνωση, «στο "Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας" (Εκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα "μνημόνια", περιλαμβάνονται η μετατροπή των νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των κάθε μορφής ΣΔΙΤ (με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντί μας έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που "εκκρεμούσαν".

Αυτήν την πολιτική υλοποιούν αυτοί που μας "χειροκροτούν", αλλά αρνούνται την ένταξη στα ΒΑΕ και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Εχουν εξασφαλίσει τη στήριξη των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ την περίοδο της επιδημίας».

Ο ορατός εχθρός, τονίζει, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. «Με αυτό τον εχθρό χρειάζεται να συγκρουστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org