Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζεται το κρεσέντο αυταρχισμού σε βάρος του λαού και των αγώνων του

Απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων ανακοίνωσε το υπουργείο τα ...ξημερώματα, με πρόσχημα τον κορονοϊό

Eurokinissi

Νέα αυταρχική απόφαση σε βάρος των κινητοποιήσεων του λαού πήρε, για άλλη μια φορά, χτες η κυβέρνηση, με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά τα ξημερώματα την απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων έως και τη Δευτέρα 1/2.

Με πρόσχημα και πάλι τον κορονοϊό και επικαλούμενη μεταξύ άλλων εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, όπως αναφέρεται στο δημοσιευμένο ΦΕΚ, απαγόρευσε από χτες, στις 6 το πρωί, όλες τις υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Παράλληλα, απειλεί με επιβολή προστίμων και ειδικότερα «στα νομικά πρόσωπα που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» ύψους 5.000 ευρώ και στα φυσικά πρόσωπα 3.000 ευρώ.

Η αυταρχική αυτή απόφαση, άλλη μια στη «μακρά αλυσίδα», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, πόσο μάλλον που «βγάζει μάτι» ότι πρόκειται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει «στον πάγο» τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια που φέρνει το ένα πίσω από το άλλο.

Αλλωστε, έρχεται δύο μόλις μέρες πριν από τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων και μαθητών, που απαιτούν η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντιδραστικά σχέδια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τους νέους ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, για να ξανανοίξουν οι σχολές που τις κρατάει κλειστές εδώ και ένα χρόνο, επιβεβαιώνοντας πως αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή πάνε χέρι χέρι.

Και βέβαια, παραπάνω οργή προκαλεί η προσχηματική επίκληση της πανδημίας από την κυβέρνηση, που «ανοίγει όπως έκλεισε», χωρίς μέτρα προστασίας, τα σχολεία, αφήνει στο έλεος της εργοδοσίας τους χώρους δουλειάς που έχουν γίνει εστίες υπερμετάδοσης, αρνείται να πάρει μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Λόγω των αντιδράσεων και σε μια προσπάθεια ελιγμού, ΕΛ.ΑΣ. και κυβέρνηση επιστράτευσαν διάφορες αστειότητες, πως τάχα η απαγόρευση «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.». Προσθέτει: «Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση». Μάλιστα, το αρχηγείο προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση φέρεται να μην ήταν πρόταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, που είναι μέλος της, σχολιάζοντας την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας. «Δεν θυμάμαι να συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Από εσάς το ακούω», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος έδειξε να αιφνιδιάζεται από την είδηση.

Ενώ και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής, με δηλώσεις του ανέφερε πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα, εννοώντας από την κυβέρνηση και χωρίς να έχει τεθεί από τους ειδικούς.

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση

«Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες», τόνισε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφορικά με την απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη ενέργεια, την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης.

Είναι πλέον πρόσχημα η πανδημία για την κυβέρνηση. Η απαγόρευση έχει σαφή στόχο. Γίνεται ενάντια στο νεολαιίστικο, στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, με στόχο να περάσει, διά πυρός και σιδήρου, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να περάσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης ενάντια στο δικαίωμα για την εκπαίδευση, για τη μόρφωση της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, μετατρέποντας το Λύκειο σε εξεταστήριο, βάζοντας φραγμούς στην εισαγωγή, αλλά και στην ολοκλήρωση των σπουδών, για τους εργαζόμενους φοιτητές, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε πυρήνα αυταρχισμού και κρατικής τρομοκρατίας, μέσα από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, κρατά κλειστά επιδεικτικά τα πανεπιστήμια, γιατί δεν θέλει τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα ενάντια στους φοιτητές.

Είναι βαθύτατα γελασμένη η κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της, για να κάνει ό,τι θέλει και να ψηφίσει ό,τι θέλει. Και αυτή η απαράδεκτη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., η απαγόρευση των συναθροίσεων, θα γίνει κουρελόχαρτο. Και θα την κάνουν κουρελόχαρτο οι ίδιοι οι νεολαίοι και οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές. Τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση τώρα να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., διαφορετικά, της το λέμε καθαρά, σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org