Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου στην Καβάλα

Να μη μεταφερθεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Στο κείμενο της Ερώτησης, που απευθύνεται στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και το υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακοίνωσε τη μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα. "Θυσιάζοντας" το συγκεκριμένο Γραφείο Ασύλου, η κυβέρνηση επιχειρεί με απαράδεκτο τρόπο να διασκεδάσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου.

Η μεταφορά του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θράκης, που συστάθηκε το 2013 με έδρα την Αλεξανδρούπολη, θα έχει αρνητικές συνέπειες στην άμεση και γρήγορη καταγραφή και εξέταση των αιτήσεων ασύλου των νεοεισερχόμενων από τον Εβρο, αλλά και άλλων αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, ασυνόδευτων ανηλίκων κλπ. Η χρησιμότητα του συγκεκριμένου Περιφερειακού Γραφείου αποδεικνύεται από την πληθώρα των υποθέσεων που έχει διεκπεραιώσει όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τη γρήγορη και σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, όπως υποστηρίζει, τότε θα έπρεπε να αυξήσει τις Υπηρεσίες Ασύλου πανελλαδικά και να τις στελεχώσει με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, γεγονός που θα είχε αποτέλεσμα και στην επιτάχυνση της αποσυμφόρησης των ΚΥΤ και των άλλων δομών, στον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των δικαιούχων άσυλο στις χώρες προορισμού τους, στην αρμονική ένταξη με ταυτόχρονα μέτρα στήριξης για όσους δικαιούχους ασύλου παραμείνουν στη χώρα.

Επιπλέον, η μεταφορά του από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα θα έχει σοβαρές βλαπτικές συνέπειες στη ζωή των 25 μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων και των οικογενειών τους, που είτε θα απολυθούν, είτε θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση, είτε θα πρέπει να διανύουν καθημερινά 300 χλμ. για να μετακινούνται προς και από την Καβάλα.

Ερωτάται ο υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να εισακουστούν τα αιτήματα των εργαζομένων και να παραμείνει το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου στην Αλεξανδρούπολη. Να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου με όλο το αναγκαίο, μόνιμο και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα προσωπικό. Να μη γίνει καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά. Να υπάρξουν άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τον Εβρο και τα νησιά, και μεταφορά στις χώρες προορισμού τους. Να εξασφαλιστούν ανοιχτοί και ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στις φυλακές προσφύγων(2022-03-10 00:00:00.0)
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας(2021-04-01 00:00:00.0)
Ομολογία για ύπαρξη μολύβδου στο ΚΥΤ Λέσβου!(2021-01-26 00:00:00.0)
Παρατείνεται ο υγειονομικός αποκλεισμός της ΒΙΑΛ στη Χίο(2020-11-05 00:00:00.0)
Επιχείρηση - «σκούπα» και μεταφορά των προσφύγων σε καταυλισμούς(2019-09-20 00:00:00.0)
Να κλείσουν εδώ και τώρα τα «hot spots» των νησιών(2018-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ