Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για τη Συλλογική τους Σύμβαση

Από τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση του Σαββάτου
Από τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση του Σαββάτου
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με αιχμή την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που έχουν υπογράψει από το καλοκαίρι.

Με κοινή απόφαση των Σωματείων Τεχνικού - Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού ΕΛΣ, Εργαζομένων ΕΛΣ, Συντελεστών Εργαζομένων στην ΕΛΣ, του Συλλόγου Χορευτών ΕΛΣ και της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, το περασμένο Σάββατο έγιναν στάσεις εργασίας στην ΕΛΣ και στις δυο βάρδιες, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Απαίτησαν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη διοίκηση και να επικυρωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Ανταποκρινόμενα και στις διαθέσεις των εργαζομένων, τα σωματεία αποφάσισαν να συνεχίσουν με κλιμάκωση του αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους και καλούν σε νέα κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Πολιτισμού, στις 11.00, διεκδικώντας άμεση επικύρωση της ΣΣΕ στη Λυρική και στο Εθνικό Θέατρο, άμεση υπογραφή ΣΣΕ για κάθε ειδικότητα στα κρατικά θέατρα, υπεράσπιση των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων, αμοιβές για ψηφιακή εγγραφή και εκτέλεση.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους: «Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επίθεση που δεν αφορά την πανδημία, αλλά ακριβώς την επόμενη μέρα που είναι ήδη μπροστά μας. Ξεκινά από τους χώρους που λειτουργούν τα κρατικά θέατρα, μέσα από τις διοικήσεις τους, αλλά το μάτι της είναι στραμμένο σε όλη την αγορά. Η σύμβαση της ΕΛΣ, του Εθνικού, πάει "κόντρα" στους αποδεκατισμένους κρατικούς προϋπολογισμούς για Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό. Σύμβαση στα κρατικά θέατρα σημαίνει σήμερα μια σημαντική βάση διεκδίκησης για όλους τους χώρους στο Θέαμα - Ακρόαμα.

Επικαλούνται την πανδημία για να αφαιρέσουν δικαιώματα, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα τα ξανασυζητήσουν μετά το τέλος της. Προετοιμάζουν το έδαφος και για άλλες περικοπές σε δικαιώματα, αφού δεν σκοπεύουν να δώσουν έξτρα επιχορηγήσεις στα θέατρα για τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν».

«Διαμορφώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Μιλούν για συμβάσεις όπου δεν θα διαπραγματευόμαστε καμία αύξηση σε μισθολογικές παροχές, συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα. Με άλλα λόγια, μας λένε να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι τη νέα κρίση. Και αν αυτό ισχύει στα κρατικά θέατρα, φανταζόμαστε τι θα γίνει την "επόμενη μέρα" στα ιδιωτικά θέατρα, στις μουσικές σκηνές και στα νυχτερινά κέντρα όταν θα ξανανοίξουν», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, καλώντας όλα τα σωματεία να ενώσουν τη φωνή τους για συμβάσεις παντού και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ