Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις υγειονομικών για ενίσχυση των νοσοκομείων

Η κυβέρνηση Μακρόν μειώνει κλίνες και προσωπικό

Από χτεσινή διαμαρτυρία στο Παρίσι
Από χτεσινή διαμαρτυρία στο Παρίσι
Με συνθήματα όπως «Η μάχη μας, η υγεία σας», χιλιάδες εργαζόμενοι στην Υγεία διαδήλωσαν χτες στη Γαλλία, ζητώντας ουσιαστική στήριξη των νοσοκομείων, των οποίων τα αδιέξοδα έρχονται στην επικαιρότητα και με την πανδημία.

Κινητοποιήσεις έγιναν σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις, με τους διαδηλωτές να ζητούν προσλήψεις και να καταγγέλλουν την «αναδιάρθρωση» της Υγείας που επιταχύνει η κυβέρνηση, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων (σε αυτήν την κατεύθυνση καταργεί αντί να αυξάνει θέσεις εργασίας) και την ακόμα μεγαλύτερη παράδοση της Υγείας στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθιστώντας την «αγαθό» για όλο και πιο λίγους. Μεταξύ άλλων οι υγειονομικοί καταδίκασαν και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς τους, ότι μια μεγάλη πλειοψηφία είναι άσχημα αμειβόμενοι. Ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς, καταδικάζοντας και την υποκριτική «στήριξη» της κυβέρνησης Μακρόν, που από τη μία τους παινεύει (ως «ήρωες», όπως και στην Ελλάδα και αλλού) και από την άλλη τους εγκλωβίζει σε εξοντωτικά ωράρια, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, χαμηλές αμοιβές κ.λπ.

Στο Παρίσι έγινε συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Υγείας, με πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων «Χρήματα για τα νοσοκομεία, όχι για το κεφάλαιο».

Στη Μασσαλία οι διαδηλωτές εστίασαν σε τρία «επείγοντα ζητήματα»: Αύξηση των μισθών, αύξηση των κλινών, αύξηση των εργαζομένων. Οπως δήλωναν συνδικαλιστές στο Γαλλικό Πρακτορείο, με βάση τις ανάγκες «χρειάζεται να δημιουργηθούν 400.000 θέσεις εργασίας - 100.000 στα νοσοκομεία, 200.000 στους οίκους ευγηρίας και οι υπόλοιπες στις ιατρο-κοινωνικές υπηρεσίες».

Στο μεταξύ, μιλώντας σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρατηρούσε χτες ότι στη Γαλλία υπάρχει «ένα αδιάκοπο κυνήγι λαθών. Εχουμε γίνει ένα έθνος 66 εκατομμυρίων κατηγόρων...» και ότι «αυτός δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τις κρίσεις ή να προχωρήσει μπροστά...».

Σημαντικές οι επιπτώσεις στους νέους

Παράλληλα, έρευνα που έγινε ηλεκτρονικά σε δείγμα 1.356 νέων κυρίως, κατά το διάστημα 18-19 Γενάρη, από την εταιρεία «Odoxa-Backbone» για λογαριασμό των ΜΜΕ «Bleu», «France info» και «Le Figaro», κατέγραψε τις σύνθετες αρνητικές συνέπειες που έχουν προκαλέσει στη ζωή της νεολαίας η πανδημία και οι όροι με τους οποίους την αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 80% όσων απάντησαν και ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 15 - 30 ετών πιστεύουν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας έχουν βλάψει σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Μεταξύ άλλων, το 70% των μαθητών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησε ότι συνάντησε δυσκολίες με την τηλεκπαίδευση και το 25% χρειάστηκε να επαναλάβει μια χρονιά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Το 60% μαθητών και φοιτητών δήλωσε δυσαρεστημένο με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης, το 1/3 των ερωτηθέντων αυτής της ηλικίας απάντησε ότι επισκέφθηκε ή σκέφτηκε να επισκεφθεί ψυχολόγο για προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος που οδήγησε στην επανεμφάνιση ή στη συνέχιση εθισμών, μεταξύ των οποίων κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών και κάπνισμα. Το 79% των νέων απάντησε ότι θεωρεί ατυχία να είναι κάποιος εικοσάρης το 2020. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που δήλωσαν εργαζόμενοι είπε ότι έχασε τη δουλειά του ή αντιμετώπισε δυσκολίες στην άσκηση των επαγγελματικών υποχρεώσεών του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ